Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

E konfirmon Blinken, ShBA-të po planifikojnë vendosjen e opsionit të tretë të gjinisë në pasaporta

inbound439615618

Sekretari i Shtetit, Antony Blinken megjithatë paralajmëroi se shtimi i një opsioni ndryshe nga meshkujt dhe femrat do të kërkonte kohë.

Ai gjithashtu njoftoi një ndryshim rregulli që lejon njerëzit të zgjedhin vetë mashkull ose femër në pasaportën e tyre.

Më parë, njerëzit kishin nevojë për certifikim mjekësor për të shënuar gjininë e tyre si të ndryshme nga ajo në certifikatën e tyre të lindjes, raporton bbc.

Ai tha se departamenti do të punojë me agjenci të tjera “për të siguruar një përvojë sa më të qetë të udhëtimit për mbajtësin e pasaportës” dhe tha që njerëzit mund të ndjekin përparimin e ndryshimeve në një faqe të dedikuar të departamentit të shtetit.

“Me këtë veprim, unë shpreh angazhimin tonë të qëndrueshëm ndaj komunitetit LGBTQI + sot dhe duke ecur përpara”, tha Blinken.

Masa, e cila do t’u japë zgjedhje qytetarëve amerikanë jo binarë, interseksualë dhe jokonformues gjinor, është lëvizja e fundit në axhendën LGBT të presidentit Joe Biden.

Ka tashmë disa vende në të gjithë botën që kanë mundësi të tjera përveç burrave dhe grave në dokumentet zyrtare.

India, Pakistani dhe Nepali tashmë kanë një mundësi jo-binare në pasaportat e tyre, ndërsa Holanda lëshoi pasaportën e saj të parë me gjini në vitin 2018.

Leave a comment