Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Sllovenia i del në krah Hungarisë për mosmarrëveshjet LGBT

211617325_1857197544441229_5819706636330954446_n
Kryeministri slloven Janez Jansa ka dënuar shtetet perëndimore të BE-së për imponimin e ‘vlerave imagjinare evropiane’ pa respektuar kulturat vendase.
Jansa mbështet Hungarinë në luftën e saj kundër përmbajtjes LGBT në shkolla dhe TV. I vendosur në mes të Italisë, Austrisë, Hungarisë dhe Kroacisë, Sllovenia është një vend i vogël me 2.1 milionë banorë, sidoqoftë, për gjashtë muajt e ardhshëm, ai do të përcaktojë axhendën e Këshillit Evropian.
Duke folur pasi vendi i tij mori presidencën e rradhës së këshillit javën e kaluar, Jansa bëri të qartë se përparësitë e tij mund të mos përputheshin me ato të fuqive perëndimore të bllokut.
Jansa gjithashtu foli kundër promovimit të BE-së të vlerave të saj liberale në Evropën Lindore dhe Qendrore, mes të cilave edhe ato LGBT. Vendosja e ‘vlerave imagjinare evropiane’, argumentoi ai, do të ishte ‘rruga më e shpejtë për t’u shembur’ për bllokun.
“Bashkimi Evropian bashkon vende me tradita të ndryshme, me kultura të ndryshme, ka ndryshime që duhet të merren parasysh dhe të respektohen.” – deklaroi ai.
Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen nuk u pajtua hapur me Jansa gjatë konferencës për shtyp, duke thënë se ‘liria e shprehjes, larmia dhe barazia’ janë ‘vlera themelore evropiane’ që duhen mbështetur.
Përplasja midis Jansa dhe von der Leyen është vetëm një betejë më shumë në një konflikt kulturor në rritje midis pjesës perëndimore të BE-së dhe qendrës e lindjes. Në Hungari, kryeministri Viktor Orban ka udhëhequr akuzën kundër Brukselit në këtë konflikt, duke zemëruar Perëndimin liberal duke miratuar një ligj që ndalon portretizimin e homoseksualitetit tek fëmijët.
BE nga ana e saj ka kërcënuar me veprim ligjor kundër Hungarisë dhe 17 udhëheqës të Evropës Perëndimore nënshkruan një letër muajin e kaluar duke dënuar ‘diskriminimin ndaj komunitetit LGBTQI’ dhe ‘të drejtat e tyre themelore’.
Orban ka këmbëngulur që ligji nuk diskriminon komunitetin LGBTQI, por lejon prindërit të vendosin se çfarë t’u mësojnë fëmijëve të tyre për çështjet e gjinisë dhe seksualitetit. Jansa ka marrë një linjë të ngjashme.
Duke iu përgjigjur von der Leyen të premten, ai tha se dyshja kishin ‘një diskutim të sinqertë mbi atë që janë të drejtat e njeriut’, por ai mbrojti ‘të drejtën e prindërve për të edukuar fëmijët e tyre’ siç u duket e përshtatshme.
Von der Leyen u përgjigj se ‘e drejta e prindërve për të arsimuar fëmijët e tyre nuk ishte aspak e diskutueshme’, por “pyetja ishte nëse ndryshimet e ligjeve ekzistuese diskriminojnë pakicat’.
Jansa gjithashtu shpalli se Sllovenia nuk është ‘një koloni’ e BE-së për t’u diktuar, ashtu si Orban javën e kaluar dënoi mentalitetin ‘kolonial’ holandez, pasi kryeministri holandez Mark Rutte deklaroi më parë se Hungaria ‘nuk ka asnjë punë të qëndrojë në BE nëse nuk i nënshtrohet pozicionit të bllokut për të drejtat LGBTQI.

Leave a comment