Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Kriza mund të fillojë që nga muaji tjetër, Koreja e Veriut ka mungesë të theksuar ushqimesh

kore

Koreja e Veriut po përballet me një mungesë ushqimi prej rreth 860 mijë ton këtë vit, parashikon Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara (FAO), duke paralajmëruar se vendi mund të përjetojë një periudhë të vështirë që nga muaji tjetër.

Vendi i varfër, i cili është nën sanksione më ndërkombëtare për shkak të armëve bërthamore dhe raketave balistike, ka luftuar për një kohë të gjatë për të ushqyer popullatën e tij, duke vuajtur nga mungesa kronike e ushqimit.

Vitin e kaluar, pandemia e coronavirusit dhe një seri stuhish e përmbytjesh verore ushtrojnë edhe më shumë presion mbi një ekonomi në rënie gjersa Pyongyang pranoi muajin e kaluar se ka “krizë ushqimore”. Koreja e Veriut parashikohet të prodhojë një “nivel pothuajse mesatar” prej 5.6 milionë ton grurë këtë vit, sipas një raporti të FAO.

Kjo është rreth 1.1 milion ton më pak se sasia e nevojshme për të ushqyer të gjithë popullsinë dhe me importe tregtare të planifikuara zyrtarisht në 205 mijë ton, Koreja e Veriut ka të ngjarë të përballet me një mungesë ushqimi prej rreth 860 mijë ton. Pyongyang mbylli kufijtë në janar të vitit të kaluar për të mbrojtur veten nga një pandemi dhe si rezultat, tregtia me Pekinin – thelbi i tij ekonomik – u ngadalësua në minimum ndërsa të gjithë punonjësit e ndihmës ndërkombëtare u larguan nga vendi.

Në vitet 1990, pas rënies së Bashkimit Sovjetik, i cili ishte mbështetja e tij kryesore, Koreja e Veriut kishte një mungesë ushqimi dhe qindra mijëra njerëz vdiqën nga uria.

Leave a comment