Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Forumi Ekonomik i Brukselit 2021: Si do të duket ekonomia e Evropës pas pandemisë së Covid-19

economy-after-coronavirus-brian-stauffer-illustration-3_2l-e1625780304955-780x439-1

Forumi Ekonomik i Brukselit (BEF) është ngjarja kryesore e BE-së që mbahet çdo vit në Komisionin Evropian.

BEF është vendi ku vendimmarrësit kryesorë, akademikët, shoqëria civile dhe udhëheqësit e biznesit takohen për të debatuar sfidat më të ngutshme ekonomike të Evropës.

Normalisht mbi një mijë njerëz marrin pjesë në këtë ngjarje, por këtë vit ajo u transmetua drejtpërdrejt nga studioja në Komisionin Evropian.

Edicioni 2021 erdhi ndërsa parashikimi i fundit ekonomik tregon se rimëkëmbja e BE-së është duke u zhvilluar me ekonomitë e Evropës që pritet të kthehen në nivelet para-pandemike deri në fund të vitit 2022, shkruan Euronews.

 

Shkalla mesatare e rritjes vjetore të BPV në BE

 

Kjo tregon nivelin e mesatares së rritjes së Bruto Prodhimit Vendor në Bashkimin Evropian nga 2013-2022.

Një normë rritjeje prej 4.2% parashikohet për 2021 dhe 4.4% për 2022. Kjo do të ishte më e shpejta që ekonomia është rritur që nga viti 2017 kur ekonomia e BE-së u rrit me 2.8%.

Tema kryesore e diskutimit ishte se si ta ndërtojë Evropa ekonominë e saj të re ndërsa del nga pandemia.

Pronarët e bizneseve të vogla janë veçanërisht të shqetësuar me këtë dhe shumë janë të shqetësuar për atë që do të bëjnë kur mbështetja e shtetit të marrë fund.

Vështirësitë e personelit

Greg Yurkovich drejton dy restorante picash në kryeqytetin e Sllovenisë, Ljubljanë.

Ai po merrte ndihmë shtetërore për të mbajtur stafin e tij në punë dhe tregon se çështja për të tani është se “ka një mungesë të punonjësve kudo në industrinë e mikpritjes”.

Ai është gjithashtu i shqetësuar se si t’i “motivojë njerëzit të riaktivizohen dhe të mbajnë një motivim për të rritur ekonomitë”.

Edhe Paolo Gentiloni, Komisioneri Evropian për Ekonominë konfirmon se “bizneset e vogla u goditën rëndë nga kjo krizë”.

Por ai thotë se ekzistojnë dy mjete të rëndësishme për të luftuar këtë që drejtohen drejt bizneseve të vogla dhe të mesme, shkruan Euronews, përcjell Telegrafi.

“Njëri është programi i Bankës Evropiane të Investimeve dhe tjetri është ai që ne e quajmë Invest EU”.

Të njëjtat rregulla për të gjithë

Dovile Ambrazeviciute zotëron dy dyqane lulesh në Vilnius, Lituani.

Ashtu si Greg, ajo gjithashtu po merrte ndihmën e qeverisë për të mbajtur gjërat në rregull.

Ambrazeviciute tregon se shqetësimi i saj më i madh është që kompania e saj në të vërtetë nuk do të mbijetojë sepse ajo ka “borxhe të mëdha dhe ekonomia është mjaft e ngadaltë tani”.

Ajo do të dëshironte që Bashkimi Evropian të përdorë rregulla të ngjashme në të gjitha vendet dhe për të gjitha bizneset pa marrë parasysh se ku ndodhen.

Edhe sipas Paolo Gentiloni, “kriza nuk ishte barazuese”.

Komisioni e di se “ndryshimet midis zonave të vendeve të ndryshme midis të ardhurave të ndryshme janë rritur”.

Sidoqoftë, ai pret që Brezi i ardhshëm i BE-së do ta zgjidhë këtë dhe do të krijojë “një shoqëri më përfshirëse dhe më pak të padrejtë”.

Ndryshimet klimatike dhe bizneset e vogla

Pasi humbi punën, Laura Cardenas Corrales vendosi të bënte punën e saj të dizajnit grafik në internet.

Ajo po bën mirë, por shqetësohet për mjedisin.

Por ajo dëshiron të dijë nëse BE do t’u japë stimuj bizneseve të vogla ose të ndihmojë për t’i bërë sistemet e tyre më eko-miqësore.

E Valdis Dombrovskis, nënkryetari Ekzekutiv i Komisionit Evropian, thotë se do të ketë financim për kërkime dhe inovacione.

Ai gjithashtu shton se mekanizmi i rregullimit të kufirit të karbonit do të sigurojë “që importet nga vendet që janë më pak ambicioze për sa i përket zvogëlimit të emetimeve janë subjekt i këtij mekanizmi dhe nuk ndikon në fushën e barabartë të lojës”.

Duke parë më afër shtëpisë

Bengt Westerholm është CEO i një prej kompanive më të mëdha private të mallrave në Finlandë, të quajtur Beweship.

Në dhjetor, ndërmarrja pjesën më të madhe të mallrave të saj e “mbërtheu” në Kinë.

Bengt ka shqetësime paksa të ndryshme nga pronarët e bizneseve të vogla.

Ai shpjegon se shumë prej mallrave të tij “ajrorë” janë akoma të pakët edhe tani.

Gjithashtu, disa nga tarifat e transportit detar nga Lindja e largët në Evropë janë në të vërtetë pesëfish më të shtrenjta.

Ai na tregon se “shumë kompani finlandeze tani janë në të vërtetë duke kërkuar mundësi për të pasur furnitorët e tyre dhe për të krijuar burimet e tyre në Evropë ose më afër Evropës, sepse tani të gjithë ne e shohim rrezikun”.

Sipas shkrimit të Euronews, drejtoresha e Përgjithshme e OBT-së, Ngozi Okonjo-Iweala, ishte gjithashtu në BEF duke folur për rolin e Evropës në tregtinë ndërkombëtare.

Ajo tregon se “fillimisht kur filloi pandemia, kishte ndërprerje të tregtisë ndërkombëtare”.

Sidoqoftë, ajo shton se “ajo që ne po shohim është më shumë një diversifikim në vendet e tjera në Azi, për shembull, sesa një veprim i madh për t’i kthyer gjërat në shtëpi”.

Pabarazitë ekonomike në të gjithë globin

Parashikimi ekonomik i Evropës po duket pozitiv, por ekonomitë e tjera në gjendje emergjente dhe në zhvillim janë në një situatë më sfiduese.

Sipas Okonjo-Iweala, një nga arsyet kryesore pse shohim “këtë divergjencë është për shkak të pabarazisë në qasjen e vaksinave”.

Për të korrigjuar këtë, ajo shpjegon se ne duhet të dërgojmë vaksina në vendet që nuk kanë qasje në to.

“BE ka qenë një nga eksportuesit më të mëdhenj të vaksinave. Sidoqoftë, ata kanë pasur një kufizim eksporti. Unë do të shpresoja që Evropa do të hiqte kufizimin”, shton ajo.

Por Valdis Dombrovskis e sheh këtë ndryshe.

Ai tregon se BE-ja ka një sistem të autorizimit dhe monitorimit të kontrollit të eksportit.

Por “në përgjithësi, nuk po kufizon eksportet e vaksinave”, thotë ai.

Ai shpjegon se BE ka eksportuar rreth 385 milionë vaksina në mbi 100 vende, “gjysma e prodhimit të vaksinave të BE-së”.

Sfidat përpara

Ngozi Okonjo-Iweala ka frikë se për shkak të masës së stimulit që shumë vende në zhvillim kanë zbatuar, do të ketë presione inflacioniste.

Andaj Dombrovskis pajtohet që kjo duhet të monitorohet.

Ndërkaq drejtori i Përgjithshëm i OBT gjithashtu beson se përfshirja, veçanërisht e grave dhe atyre që kanë qenë pa punë, dhe rimëkëmbja e Afrikës janë gjërat në të cilat BE duhet të përqendrohet.

Dombrovskis konfirmon që përfshirja dhe gratë në vendin e punës kanë qenë një “përparësi e kahershme brenda BE-së” dhe se Afrika është një rajon me përparësi në strategjinë e re të politikës tregtare.

Në fund, në shkrimin e Euronews thuhet se COVID-19 ka shkaktuar vështirësi të panumërta në të gjithë globin, jo vetëm në kujdesin shëndetësor.

Perspektivat e Evropës kanë filluar të duken më pozitive, por përpjekje të vazhdueshme janë akoma të nevojshme për të ndërtuar një ekonomi të re ndërsa del nga pandemia.

Leave a comment