Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Merret vendimi: Testet e virgjërisë dhe ‘qepja’ do ndalohen me ligj

teste-780x405

Anglia dhe Uellsi do ta klasifikojnë testimin e virgjërisë një vepër penale pasi aktivistët paralajmërojnë se praktika joshkencore lë gratë dhe vajzat në rrezik të të ashtuquajturave vrasje ‘të nderit’.

Procedura përfshin një ekzaminim për të vlerësuar nëse himeni është i paprekur. Kjo bazohet në besimin e rremë por të besuar gjerësisht se të gjitha himenet e grave dhe vajzave janë care në marrëdhënien e parë seksuale.

Masa për të kriminalizuar praktikën ndjek një projekt-ligj të një anëtari privat të prezantuar nga deputeti konservator Richard Holden për të nxjerrë jashtë ligjit procedurën ndërhyrëse.

Me mbështetjen e Departamentit të Shëndetit dhe Kujdesit Social, propozimet tani janë futur në Projektligjin për Shëndetin dhe Kujdesin.

Projekt-legjislacioni gjithashtu përfshin për herë të parë ndalimin e himenoplastikës – procesin me të cilin himeni rindërtohet përkohësisht. Procedura është e njohur gjithashtu në zhargon si “qepja”.

Sipas projekt-ligjit, kushdo që zbulohet se ka kryer procedurën do të shkelte ligjin.

‘Testet e virgjërisë dhe operacionet e riparimit të himenit po kryhen nga mjekët për të kontrolluar ose’ rivendosur ‘virgjërinë e vajzave dhe grave, shpesh para martesës,’ tha Holden.

‘Këto praktika nuk janë të bazuara në shkencë, janë abuzive dhe përjetësojnë mite të rrezikshme’, shtoi ai.

Leave a comment