Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

TË BESOSH NË ZOTIN E SPINOZËS

spinoza

A e dini se kur Ajnshtajni dha leksione në universitetet e shumta amerikane ku ishte i ftuar, pyetja e pare që studentët i bënin atij ishte:
A besoni në Zot?
Dhe ai gjithmonë përgjigjej:
Unë besoj në Perëndinë e Spinozës.
Nuk e kuptuan ata që nuk e kishin lexuar Spinozën…
Shpresoj që kjo perlë e historisë, t’u shërbejë sa më shumë:
Baruch de Spinoza ishte një filozof holandez i konsideruar një nga tre racionistët e mëdhenj të filozofisë së shekullit të 17-të, së bashku me René Descartes në Francë, dhe Gottfried Leibniz në Gjermani.

Nga Baruk SPINOZA  –

′′ Zoti do të kishte thënë:
Mjaft u lute dhe grushtove veten në kraharor! Ajo që dua të bësh është të dalësh në botë dhe të shijosh jetën tënde. Unë dua që ju të kënaqeni, të këndoni, të argëtoheni dhe të shijoni gjithçka që kam bërë për ju.

Ndaloni të shkoni në ato tempuj të errët dhe të ftohtë që keni ndërtuar vetë dhe thoni se janë shtëpia ime! Shtëpia ime është në bjeshkë, në pyll, lumenj, liqene, plazhe. Aty jetoj dhe aty shpreh dashurinë time për ty.

Mjaft më fajësove për jetën tënde të mjerueshme; nuk të thashë kurrë se kishte ndonjë gjë të keqe me ty ose se ishe mëkatar, ose se seksualiteti yt ishte një gjë e keqe; është një dhuratë që të kam dhënë dhe me të cilën mund të shprehësh dashurinë, ekstazën, gëzimin tënd. Prandaj mos më fajëso për gjithçka që të bënë të besosh.

Ndaloni së lexuari shkrime të shenjta të dyshuara që nuk kanë të bëjnë fare me mua. Nëse nuk mund të më lexosh në një lindje dielli, në një peizazh, në pamjen e miqve të tu, në sytë e djalit tënd… nuk do të më gjesh në asnjë libër!

Më beso dhe mos më kërko më. A do të më tregoni se si ta bëj punën time?

Mjaft u trembe kaq shumë nga unë. Unë nuk të gjykoj, as nuk të kritikoj, as nuk zemërohem, as nuk kërkoj të të ndëshkoj. Unë jam dashuri e pastër.
Mjaft kërkove falje, nuk ka asgjë për të falur. Nëse të kam bërë… të kam mbushur me pasione, kufizime, kënaqësi, ndjenja, nevoja, mospërputhje… vullnet i lirë.

Si mund t ‘ ju fajësoj nëse i përgjigjeni diçkaje që kam vënë në ju? Si mund të të ndëshkoj që je ashtu siç je, nëse unë jam ai që të kam bërë?

A mendoni se mund të krijoj një vend për të djegur të gjithë fëmijët e mi që sillen keq për pjesën tjetër të përjetësisë? Çfarë lloji të Zotit do ta bënte këtë?

Harrojeni çdo lloj urdhërimi, çdo lloj ligjesh; ato janë për t’u manipuluar, për t’u kontrolluar, vetëm krijojnë fajde tek ju.

Respektoni bashkëmoshatarët tuaj dhe mos bëni atë që nuk doni për veten tuaj.

E vetmja gjë që kërkoj është që t’i kushtosh vëmendje jetës tënde, se vetëdija jote është udhëzuesi yt.

I dashuri im, kjo jetë nuk është provë, as hap, as ferr, as prelud i xhenetit. Kjo jetë është e vetmja gjë që ekziston këtu dhe tani, dhe është gjithçka që ju duhet.

Unë ju kam vendosur absolutisht falas, pa çmime apo ndëshkime, pa mëkate apo virtyte… askush nuk mbart shenjë, askush nuk mban rekord.

Ju jeni absolutisht të lirë të krijoni në jetën tuaj parajsë ose ferr.

Mund t’u them nëse ka diçka pas kësaj jete, por nuk do ta bëj… por mund t’u jap një këshillë: Jeto sikur nuk ka asgjë pas… sikur kjo është mundësia jote e vetme për të shijuar, për të dashuruar, për të ekzistuar.

Pra, nëse nuk ka asgjë, atëherë do të kesh shijuar mundësinë që të dhashë. Dhe nëse ka, të jesh i sigurt se nuk do të pyes nëse je sjellë mirë apo gabim, do të pyes. A ju pëlqeu? A u kënaqët? Çfarë u kënaqët më shumë? Çfarë mësove?

Mjaft besove në mua; të besosh është supozim, hamendje, imagjinim. Nuk dua të besosh në mua… Dua të më ndjesh në ty kur puthesh me të dashurën, kur përqafon vajzën tënde të vogël, kur ledhaton qenin tënd, kur lahesh në det.

Mjaft më lavdëruat, çfarë lloj egomaniak Zoti mendoni se jam?
Jam mërzitur duke u lavdëruar, jam lodhur duke u falënderuar. Ndjeheni mirënjohës? Vërtetoje duke u kujdesur për veten, shëndetin, marrëdhëniet, botën.
Shprehni gëzimin tuaj!… kjo është mënyra për të më lavdëruar.

Mjaft i komplikove gjërat dhe përsërite si papagall atë që të kanë mësuar për mua.
E vetmja gjë e sigurt është se ti je këtu, se je gjallë, dhe se kjo botë është plot me çudira.

Për çfarë keni nevojë për më shumë mrekulli?
Pse kaq shumë shpjegime?

Më kërko jashtë… nuk do të më gjesh. Më gjeni brenda… atje jam duke rrahur zemrat dhe shpirtrat brenda jush.”

Sjellë ne Shqip nga Genci Mucollari

Leave a comment