Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

5 vite nga nisja e procesit të Vetingut/ Sa prokurorë dhe gjykatës janë konfirmuar dhe shkarkuar

KPK-780x405

Komisioni i Pavarur i Kualifikimit ka bërë bilancin e 5 viteve të nisjes së procesit të Vetingut në radhët e gjyqëtarëve dhe prokurorëve.

Në 5 vite sipas KPK-së janë dhënë 174 vendime për konfirmimin në detyrë të gjykatësve dhe prokurorëve, 155 vendime për shkarkim nga detyra, ndërkohë që 56 vendime janë dhënë për ndërprerjen e procesit të Vetingut, pas dorëheqjes së zyrtarëve të drejtësisë.

Çdo person që shkarkohet nga Vetingu, përjashtohet për 15 vite nga sistemi i drejtësisë, ndërkohë që janë të pakta rastet kur kanë nisur hetime në lidhje me pasurinë e tyre, dhe mënyrën sesi është krijuar ajo.

Bilanci i KPK ne 5 vite:

174 vendime për konfirmimin në detyrë

155 vendime për shkarkimin nga detyra

56 vendime për ndërprerje procesi (dorheqje)

8 vendime për pushimin e procesit 

 25 vendime për përfundimin e procesit pa vendim perfundimtar

3 vendime për pezullimin nga detyra per nje periudh 1-vjecare.

Reforma në Drejtësi, e kryesisht procesi i Vetingut janë përballur vazhdimisht me kritika dhe debate, për shkak të standardeve të dyzuara apo vendimeve të dyshimta që janë marrë për prokurorë dhe gjykatës të ndryshëm.

E megjithatë, si pasojë e shkarkimeve të zyrtarëve të drejtësisë, shumë gjykata dhe prokurori janë duke u drejtuar nga të komanduar, dhe duke punuar me stafe të cunguara.

Related Posts

Leave a comment