Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Çfarë thonë sytë për shëndetin tuaj? Nga diabeti te sëmundja e mëlçisë

eyes

Sytë janë dritarja e shpirtit, por ato gjithashtu ofrojnë një vështrim jetësor për shëndetin e përgjithshëm të trupit. Nga diabeti te sëmundja e mëlçisë, gjendje serioze dhe madje të rrezikshme për jetën mund të zbulohen në mënyrën se si sytë tuaj duken, ndjehen dhe funksionojnë.

Duke folur për FEMAIL, optikët dhe kirurgët e syve nga e gjithë Britania e Madhe kanë përshkruar ndryshimet delikate dhe simptomat që mund të sinjalizojnë një sëmundje.

Shafiq Rehman, një konsulent kirurg okulist në grupin e spitalit të syve Optegra Care Health Eye, shpjegoi: ‘Trupat tanë janë shumë të zgjuar duke na dhënë indikacione se diçka nuk po shkon siç duhet.’Nga një rrahje zemre e shtuar kur stresohesh, deri tek muskujt kur sforcohen shumë në shpinë. Dhe sytë tanë nuk janë ndryshe. Ekzistojnë një numër shenjash se diçka mund të mos funksionojë – por ne duhet t’i njohim ato’

Këtu, ekspertët përshkruajnë disa gjëra si indikacione që mund të shihen në sytë tuaj. Nëse mendoni se mund të keni ndonjë prej tyre, është më mirë të kërkoni ndihmë mjekësore profesionale sa më shpejt të jetë e mundur.

Nervi optik ose hija e fryrë
Mund të nënkuptojë: Tumor në tru
Drejtori i shërbimeve klinike të Specsavers, Giles Edmonds tha: ‘Ka raste kur okulistët kanë pikasur simptoma të sëmundjeve të rrezikshme për jetën siç janë tumoret e trurit.

-Shikim i turbullt
Nënkupton: Diabet
Z. Shafiq Rehman tha: ‘Diabeti është një çrregullim metabolik kronik që karakterizohet nga prodhimi i pamjaftueshëm i insulinës ose pandjeshmëria ndaj insulinës, e cila çon në shumë sheqer (glukozë) në gjak i cili më pas dëmton sytë.

-Nuancë e verdhë në të bardhët e syve
Mund të nënkuptojë: Sëmundje të mëlçisë

-Dhimbje ose presion në sy
Mund të nënkuptojë: Goditje në tru
Z. Edmonds tha: ‘Gjatë një ekzaminimi të syve, ne mund të dallojmë ndryshime në shëndetin e syve që tregojnë një çështje më serioze, të tilla si një goditje

-Një unazë gri ose e bardhë rreth kornesë
Mund të thotë: Kolesterol i rritur

Sytë e thatë
Mund të nënkuptojë: Sëmundje të syve të thatë
Dr Hawkes tha: ‘Ky mund të jetë një tregues se keni Sëmundje të Thatë të Syve, një gjendje e zakonshme që ndodh kur lotët tuaj nuk janë në gjendje të sigurojnë vajosje të përshtatshme për sytë tuaj.

Lëkura e rrudhur dhe e varur rreth syve
Mund të thotë: Stresi
Dr Hawkes tha: ‘Ndërsa plakeni, lëkura e qepallës tuaj humbet elasticitetin dhe shtrihet, muskujt dobësohen drejtpërdrejt nga poshtë (orbicularis oculi). Septumi, një strukturë e rëndësishme dhe unike për qepallat dobësohet. Bebja e syrit zbutet në dhjamë të mbajtur në vend nga septumi.

Leave a comment