Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Zbulimi i madh nga shkencëtarët, kjo është bima që trajton koronavirusin

bime

Një bimë, substanca kryesore e së cilës është një ilaç i linjës së parë kundër malaries, por edhe një bazë për përgatitjet e tjera anti-malarike, duket se është arma tjetër në luftën kundër koronavirusit të ri, siç tregohet nga gjetjet premtuese të një studimi të fundit

Ky është një zhvillim i rëndësishëm në luftën kundër virusit, pasi një pjesë e madhe e popullsisë së botës mbetet e pavaksinuar dhe me rrezik të lartë të infektimit me COVID-19 të rëndë.

Sipas botimit shkencor në Raportet Shkencore, tre ekstrakte patën sukses në luftimin e virusit në indet e mushkërive të njeriut, artemisinin, artemether dhe artesunate, substanca që përdoren gjerësisht në trajtimin e malaries.

Në veçanti, studiuesit testuan efektin e artemisinin, një substancë thelbësore bimore, në qelizat e veshkave të majmunit jeshil të infektuar dhe zbuluan se ato ishin efektive kundër një lloji të një varianti të SARS-CoV-2 të gjetur kohët e fundit në Gjermani. Pastaj i njëjti proces u përsërit me të njëjtat rezultate të suksesshme, kundër një varianti nga Danimarka këtë herë.

Zhvillimi pozitiv më pas çoi në kërkime në eksperimente në qelizat e mushkërive të njeriut, pasi suksesi kundër koronavirusit dhe tre ekstrakteve u mbajt, me artesunate që ishte më efektive, e ndjekur nga artemether dhe artemisinin.

Related Posts

Leave a comment