Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Kontratat sekrete të Ramës me Pfizer, sa lek paguhet një dozë vaksinë/ Media gjermane publikon dokumentet

r24_impfstoffdeals

Zbulohen kontratat që qeveria shqiptare ka nënshkruar me kompaninë Pfizer-Biontech për blerjen e vaksinave anti-Covid.

Mediat gjermane sot kanë zbuluar dokumentet e qeverisë së Shqipërisë dhe Brazilit në lidhje me kontrata sekrete që kanë nënshkruar.

Sipas asaj që shkruan Report24.news, Shqipëria e paguan 12 dollarë një dozë vaksine të Pfizer. Ndërkaq Brazili paguan 10 dollarë për një dozë vaksinë.

Në krahasim, Izraeli që ka marrë i pari dhe me shumicë vaksinat anti Covid, paguan 69 dollarë një dozë, ndërsa SHBA mbi 19 dollarë.

“Nuk ka dyshim: dokumentet e kontratës janë autentike. Dokumentet braziliane vijnë nga një server zyrtar, nënshkrimi i tyre dixhital është verifikuar. Kështu duken kontratat midis gjigandit farmaceutik Pfizer dhe kombeve të botës.

Parë në mënyrë të matur në dëmin e madh të popullsisë. Shuma të paimagjinueshme të pasurisë kombëtare u rishpërndanë në një kompani private në kushte vërtet absurde, kështu që pothuajse në mënyrë të pashmangshme duhet të mendohet për korrupsionin në nivelin më të lartë, për një çështje gjigante kriminale.

Klauzolat e konfidencialitetit që variojnë nga 10 (Shqipëria) në 30 vjet (Izraeli) u ra dakord për kontratat.

Natyrisht, nuk funksionoi fare – dhe informacioni dhe dokumentet – pavarësisht nga shtypja – nuk mund të hiqen më nga Interneti.

Mund të supozohet se traktatet me vendet e tjera ndryshojnë vetëm nga njëra-tjetra në detajet më të vogla, por në thelb janë identike”, thuhet në artikull.

Media gjermane shkruan se çmimi për Shqipërinë ishte 12 dollarë për dozë. Megjithëse studime të ndryshme ndërkombëtare kanë theksuar se çmimet e shitjeve nuk ndryshojnë midis vendeve, në praktikë ato janë jashtëzakonisht të ndryshme.

Izraeli po paguan 62 dollarë për dozë. Taksapaguesi amerikan u dëmtua gjithashtu, SH.B.A. paguan 19,5 dollarë për dozë.

“Çmimi për dozë për Austrinë ose Gjermaninë do të jetë shumë interesant në të ardhmen. Çmimi i blerjes ka qenë një nga sekretet më të ruajtura të këtyre marrëveshjeve të poshtra”, thuhet në artikull.

Në marrëveshje përcaktohet se blerësit bien dakord që asnjë ilaç ose përbërës aktiv që do të ishte në gjendje të trajtonte ose kuronte Covid-19 nuk mund të ndryshojë situatën kontraktuale me Pfizer.

Komentuesit ndërkombëtarë e shohin këtë pasazh si një premtim për të mbajtur jashtë tregut ilaçe dhe terapi efektive, gjë që shpjegon fushatat e tmerrshme kundër barnave të tjera të provuara.

Kjo praktikë mund të ketë vrarë qindra mijëra njerëz në të gjithë botën.

Sa paguhet një dozë sipas çmimit të renë dakord:

Në konsideratë të pjesshme të Dozave të Kontraktuara, Blerësi do të parapaguajë një pagesë prej 2,997,540 USD (llogaritur 12.00USD/dozë herë 249,795 doza) brenda 30 ditëve nga marrja e faturës nga Pfizer në dispozicion pas marrjes së Apromivit nga Blerësi siç është përshkruar në Seksionin 9.6 (Parapagimi); megjithatë me kusht që Pfizer nuk do të ketë asnjë detyrim të dërgojë apo dorëzojë Produktin deri në marrjen e Parapagimit. Të gjitha shumat që detyrohen sipas këtij dokumenti do të konvertohen në Euro bazuar në kursin e këmbimit të përdorur nga The Wall Street Journal, edicioni i SHBA lindore, një ditë pune para datës së kësaj Marrëveshjeje.

(b) Pfizer do t’i dërgojë Blerësit faturën për çmimin e 249,795 dozave të mbetura të paktën 60 ditë para çdo dorëzimi, bazuar në Seksionin 2.4 (Afatet e Dorëzimit) (Çmimi i Dorëzimit), e pagueshme në përputhje me kushtet e Seksionit 3.3(a). Të gjitha shumat duhet të paguhen para dorëzimit të vëllimit të dozave të parashikuara për dorëzim.

(c) Faturat do të dërgohen në ishp@shendetesia.gov.al, Instituti i Shëndetit Publik, Rruga Aleksandër Moisiu, nr. 80, Tirana, Albania 1001. Pfizer do të përfshijë informacionin që vijon në të gjitha faturat: numrin e porosisë së blerjes dhe adresën; ku është e aplikueshme do të përfshijë edhe tipin e përshkrimit, numrin identifikues (nëse ka) dhe numrin e dozave të dërguara; datën e dorëzimit; datën e dërgimit; çmimin; çdo taksë të aplikueshme apo pagesa të tjera të parashikuara në Porosinë e Blerjes; dhe destinacionin e dërgesës.

Related Posts

Leave a comment