Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Mos merrni aspirinë pa recetë mjekësore, mund të lindin komplikacione

-800-0-6101676ecb00b

Aspirina shpesh përdoret për të trajtuar dhimbjen e kokës, dhimbjen e dhëmbit dhe dhimbjet e ciklit menstrual, si dhe ftohjet dhe simptomat e ngjashme me gripin, dhe mund të blihet lehtësisht.

Nëse keni pasur një goditje në tru ose sulm në zemër, ose jeni në rrezik të lartë nga një, mjeku juaj mund t’ju rekomandojë të merrni një dozë të ulët ditore.Por mjekja e përgjithshme, Dr Philippa Kaye është kundër marrjes së aspirinës pa rekomandimin e mjekut tuaj.

Ajo shpjegoi: “Megjithëse nuk flitet me të vërtetë, aspirina mund të shkaktojë mungesa të lëndëve ushqyese nëse merret rregullisht”.
“Në fakt, ajo mund të rrezikojë thithjen e disa lëndëve ushqyese thelbësore, të tilla si Vitamina C, kalciumi, hekuri dhe acidi folik – që do të thotë se mund të shkaktojë një mungesë të këtyre vitaminave dhe mineraleve”.

“Aspirina shoqërohet me një rrezik në rritje të gjakderdhjes gastrointestinale kështu që nuk rekomandohet që të merret në mënyrë rutinë, për shembull për të parandaluar një sulm në zemër ose goditje në tru. Megjithatë mund të përdoret nëse keni pasur një sulm në zemër si pjesë e parandalimit sekondar dhe një ilaç tjetër zakonisht jepet së bashku për të mbrojtur stomakun”, shtoi ajo.

Dr Philippa përfundoi: “Ju lutemi mos filloni të merrni aspirinë nëse doktori juaj nuk ju këshillon, anasjelltas kurrë mos ndaloni së përdoruri aspirinë papritmas pa këshilla mjekësore pasi mund të shkaktojë një efekt reagimi që mund të shkaktojë një mpiksje gjaku”.

Leave a comment