Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Disa fakte shumë interesante për Rusinë, që ju mund të mos i dini

Screenshot-2021-07-29-at-8.40.28-AM

Çfarë ju vjen në mendje kur mendoni për Rusinë? Tundra? Dëbora? Ndoshta. Ka edhe një tjetër vështrim mbi Rusinë, që mbase nuk e keni menduar më parë. Duke pasur parasysh se është vendi më i madh në botë, ka shumë pak diversitet brenda kufijve të saj. Nuk është vetëm borë e akull. Disa fakte vërtet interesante për Rusinë, që (ndoshta) nuk i dini.

Liqeni Baikal përmban më shumë se një të pestën e ujit të pijshëm, jo të ngrirë, në botë. Rusia zotëron një të katërtën e ujit të pijshëm, jo të ngrirë, në botë.

Në fakt, emri i Sheshit të Kuq nuk ka fare të bëjë me komunizmin. Buron nga fjala “krasnyi”, që do të thotë “i bukur”

Moska është qyteti më i madh në Evropë me 13 milionë njerëz. Londra vjen e dyta me 8 milionë.

Të gjithë e dinë se Rusia është e madhe. Sa e madhe? Për të dhënë një ide, Rusia ka më shumë zona orare se çdo vend tjetër … 11 gjithsej.

Sistemi më i ngarkuar i metrosë në Evropë mund të gjendet në Moskë, me mesatarisht 6 milionë banorë në ditë.

Në Gadishullin Kamçatka në Rusinë Lindore, mund të bësh ecje mes vullkaneve. Klyuchevskaya Sopka është vullkani më i lartë aktiv në Evropë dhe Azi.

Si vendi më i madh në botë, Rusia përmban 10% të tokës së punueshme të planetit.

Lumi Vollga është lumi më i gjatë në Evropë.

Në Soçi, klima është në fakt subtropikale. Dhe me malet e Kaukazit në sfond, mund të shkosh për plazh në mëngjes dhe për ski në pasdite.

Vetëm 80% e popullsisë është etnike ruse. Në Rusi ka më shumë se 160 grupe të ndryshme etnike.

Rusia ka luajtur një rol të madh në eksplorimin e hapësirës. Në fakt, rusishtja dhe anglishtja janë dy gjuhët zyrtare të Stacionit Hapësinor Ndërkombëtar.

Pas Shteteve të Bashkuara (46 milionë), Rusia vjen e dyta për numrin e imigrantëve në botë (12 milionë). Shumë prej tyre janë nga vendet ish-sovjetike.

Më shumë se 100 gjuhë fliten brenda kufijve të Rusisë. Dhe republikat ish-sovjetike? Shumë prej tyre kanë gjuhët e veta zyrtare.

Rusia ka rezervat më të mëdha energjetike dhe minerale në botë. Ajo i siguron Evropës shumicën e naftës dhe gazit.

Mund të jetë e vështirë të besohet, por Rusia ka edhe një shkretëtirë. Ajo gjendet pranë Detit Kaspik.

Me rezervat më të mëdha pyjore në botë, Rusia është quajtur “mushkëria e Evropës”. Është e dyta vetëm pas Amazonës, për sasinë e dioksidit të karbonit që thith.

Për t’ju dhënë një ide të madhësisë së Rusisë, ajo shtrihet nga Bashkimi Europian në njërën anë, deri pothuaj në anën tjetër të Alaskës. (Në një moment, SHBA dhe Rusia ishin vetëm 4 km larg.)

Megjithëse popullsia e saj ra pas shpërbërjes së BRSS, shkalla e lindjeve dhe shkalla e imigracionit të Rusisë tani ka kaluar vendet e tjera evropiane.

Rusia ka 15 qytete me një popullsi prej mbi 1 milion banorësh. Kjo është kryesisht për shkak të një popullsie mjaft të urbanizuar.

Rusia (Bashkimi Sovjetik) ishte vendi i parë që dërgoi një njeri në hapësirë (Yuri Alekseyevich Gagarin) dhe vendi i parë që dërgoi një satelit në hapësirë (Sputnik I). Ishte gjithashtu vendi i parë që ulej në Hënë (Luna 9), Venus (Venera 9) dhe Mars (Mars 3). / Bota.al

Leave a comment