Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Antony Blinken jep lajmin e madh për shtetin pranë Shqipërisë

blinken

Sekretari amerikan i Shtetit Antony Blinken, ka njoftuar se ka nominuar Kroacinë për Programin e Heqjes së Vizave. “Visa waiver program” do të thotë 90 ditë për biznes ose turizëm pa qenë nevoja për vizë.

“Sot, unë nominova Kroacinë për t’u bashkuar me Programin e Heqjes së Vizave. Ky hap drejt udhëtimit pa viza njeh përparimin e jashtëzakonshëm të Kroacisë për të përmbushur standardet rigoroze për vendet pjesëmarrëse. Ne presim një marrëdhënie edhe më të fortë SHBA-Kroaci.”

Kryeministri Andrej Plenković u përgjigj me dy shënime në Twitter:

“Ne konfirmojmë partneritetin midis Kroacisë dhe Shteteve të Bashkuara, dhe përfitimi më i madh i heqjes së vizave do të përfitojnë qytetarët kroatë të cilët do të jenë në gjendje të udhëtojnë lirshëm në Amerikë. Ne mezi presim zhvillimin e mëtejshëm të bashkëpunimit ekonomik dhe lidhjeve të biznesit!”

“Falënderoj Sekretarin e Shtetit Blinken për ftesën e Kroacisë në Programin e Heqjes së Vizave, i cili është një nga hapat e fundit për heqjen e vizave për qytetarët. Me punën intensive të Qeverisë Kroate, Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Evropiane dhe Ministrisë së Punëve të Brendshme për të përmbushur kushtet, ne do të realizojmë një nga prioritetet e politikës së jashtme”. 

Kroacia ka punuar në heqjen e vizave që nga viti 2007. Ndërsa heqja e vizave shpesh është lidhur me shkallën e refuzimeve, ka pasur dhe vazhdon të jetë komunikim dhe punë intensive për të përmbushur kriteret e rrepta të sigurisë.

Në vitet e fundit, Ministria e Brendshme ka bashkëpunuar intensivisht me Departamentin Amerikan të Sigurisë Kombëtare për të forcuar kapacitetet e sigurisë si siguria kufitare, migracioni dhe mbrojtja ndërkombëtare, për të mbledhur dhe analizuar të dhënat për udhëtarët ndërkufitar dhe udhëtarët ajrorë, lufta kundër terrorizmit dhe shkëmbimi i të dhënave për luftëtarët e huaj terroristë dhe shkëmbimi i informacionit.

Para vizitës vlerësuese në Kroaci, Ministria e Brendshme po zhvillon takime paravlerësuese virtuale me Departamentin Amerikan të Sigurisë Kombëtare për të shkëmbyer informacion.

Heqja e vizave ka qenë një çështje diplomatike e pazgjidhur në marrëdhëniet midis dy vendeve për gati 30 vjet. Duhet të përmbushen disa parakushte për të hyrë në programin pa viza, dhe i fundit që Kroacia duhej të përmbushte ishte më pak se tre përqind e aplikimeve të refuzuara.

Kroacia, Rumania, Bullgaria dhe Qiproja janë anëtarët e vetëm të BE-së vizat e të cilëve nuk janë hequr ende nga Shtetet e Bashkuara. Në vitin 2014, Komisioni Evropian i kërkoi Shteteve të Bashkuara të hiqnin vizat për Kroacinë dhe vendet e tjera të BE-së, qytetarëve të të cilëve u duhej të kishin dokumentin për të hyrë në Shtetet e Bashkuara. Ata madje kërcënuan me masa reciproke, por kjo nuk ndodhi.

Polonia u përjashtua nga regjimi vetëm në fund të vitit të kaluar, pasi kreu një fushatë për të inkurajuar biznesmenët dhe zyrtarët që ishin pothuajse të sigurtë se do të merrnin një vizë për të aplikuar.

Një fushatë e ngjashme u zhvillua këtë vit nga Kroacia, e cila tashmë më 30 shtator të vitit të kaluar, kur përfundoi viti fiskal në Amerikë, e uli numrin e kërkesave të refuzuara në katër përqind dhe nuk ishte më larg nga arritja e qëllimit.

Leave a comment