Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Thinjat mund të rikthehen në flokë me ngjyrë, çdo gjë që duhet të dini nga studimi i fundit

-640-0-6107c268913dc

Ka disa histori të çuditshme për njerëzit flokët e të cilëve thuhet se janë zbardhur brenda natës. Për shembull, një avokat anglez, Sir Thomas More, thuhet se u bë zbardh nga flokët një natë para ekzekutimit të tij. Edhe pse shkencëtarët nuk janë shumë të bindur për të mbështetur historinë, ka ende shumë gjëra për flokët gri që ne nuk i dimë.

Përse disa njerëz thinjen shumë herët?

Ashtu si me ngjyrën e lëkurës tuaj, kimikati që përcakton ngjyrën e flokëve quhet melaninë. Me kalimin e kohës, qelizat e pigmentit në flokë vdesin, gjë që i bën ato të thinjeni. Sipas studimeve, ky proces zakonisht fillon në mesin e të tridhjetave. Për njerëzit aziatikë, kjo zakonisht ndodh në fundin e  të tridhjetat , ndërsa njerëzit afrikanë ka të ngjarë të fillojnë të thinjen kur të arrijnë mesin e të dyzetave.

Sidoqoftë, ky proces mund të fillojë herët ose vonë për ju  varet shumë nga gjenet tuaja.

Një studim i kohëve të fundit vërtetoi atë që shumica prej nesh e dinin por pa e vërtetuar: stresi bën që flokët të thinjen para kohe. Shkencëtarët matën nivelet e proteinave në flokët të vullnetarëve dhe zbuluan se stresi psikologjik ndikoi në mitokondriet (ato prodhojnë energji në qeliza). Disa faktorë të tjerë kanë efekte të ngjashme, si të qenit vegjetarian, mungesa e vitaminës B12 dhe vuajtja nga gjendje të tjera shëndetësore (si vitiligo).

Lajmi i mirë është që thinjat mund të kthehen sërish siç kanë qënë. Së bashku me lidhjen e thinjave me stresin psikologjik, studimi më sipër zbuloi se njerëzit mund të kthejnë ngjyrën e flokëve nëse stresohen më pak. Si i tillë, një nga pjesëmarrësit që arriti të rikthejë pjesërisht ngjyrën e flokëve thjesht shkoi me pushime. Sidoqoftë, ka disa kufizime për këtë metodë -nuk do të funksionojë për njerëzit flokët e të cilëve janë gri prej vitesh të tëra.

Leave a comment