Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

7 mite për lumturinë që nëse i lexoni tani, mund t’ju ndryshojnë jetën!

-785-0-610ab1e918568

Shumë prej nesh kanë besime të rreme për lumturinë, dhe këto besime mund të na pengojnë të ndihemi mirë me veten dhe të shijojmë jetën. Ja disa nga gjërat që ne besojmë dhe i themi vetes për lumturinë dhe si qëndron e vërteta.

1. “Ka diçka që nuk shkon me mua nëse nuk jam i lumtur gjatë gjithë kohës.” Jo, nuk ka asgjë të keqe me ju nëse nuk jeni të lumtur gjatë gjithë kohës. Askush nuk mund të jetë i lumtur gjatë gjithë kohës. Gjithashtu, lumturia e vërtetë është paqja e brendshme, jo veç një moment adrenaline.

2. “Nëse kam shumë para, do të jem i lumtur.” Paraja mund të blejë shumë gjëra, por pasi të keni marrë parasysh nevojat tuaja themelore, ndryshimet që vijnë me rritjen e të ardhurave nuk bëjnë aq shumë ndryshim. Një studim i famshëm i Princeton në 2010 zbuloi se mirëqenia emocionale nuk rritet më për njerëzit, pasi ata fitojnë mbi $75.000. Në fillim të këtij viti, një studim i botuar në Proceedings of the National Academy of Sciences zbuloi se ky numër ishte rritur në $85,000. Përfundimi është i njëjtë: Më shumë para, nuk do t’ju bëjë domosdoshmërisht më të lumtur.

3. “Duhet të jem më mirë sesa thjesht ‘ok’, për të qenë i lumtur.” Kur “kontratat” që lidhni me jetën janë të tipit: ‘Kur të marr atë që dua, atëherë do të jem i lumtur’, ju thjesht po i largoheni më shumë lumturisë. Problemi me këtë mendësi është se në jetë “vija e finish-it” është një objekt lëvizës, pasi jeta dhe objektivat e dëshirat ndryshojnë gjithnjë.

4. “Kur të gjej dashurinë e vërtetë, atëherë do të jem i lumtur.” Ky është ndoshta miti më i zakonshëm që i themi vetes për lumturinë. Dashuria është gjëja më e mirë në planet, dhe është gjithashtu më e dhimbshmja, kështu që përgatitsni veten. Mos harroni të jeni të kujdesshëm për atë që kërkoni dhe kuptoni se lumturia juaj nuk duhet të varet nga askush, veç jush, të paktën në pjesën më të madhe.

5. “Nëse kam një jetë të përmbushur, atëherë nuk do të jem kurrë i pakënaqur.” Çdo gjë ka një cikël jetësor, dhe me ndjenjat e përmbushjes ndodh po njësoj. Ju do të duhet të kërkoni lloje të ndryshme të përmbushjes ndërsa jeta juaj ndryshon dhe vitet kalojnë.

6. “Nëse nuk kërkoj vazhdimisht lumturi, do të jem i trishtuar.”  Kur jeta jonë është në të vërtetë jashtë kontrollit, ne ndjejmë stres. Kur nuk është jashtë kontrollit, ne mund të krijojmë stresin tonë duke e shtyrë veten të jemi të lumtur, dhe kjo është mjaft e rëndë për shpirtin. Në vend që të kërkoni lumturi, ndjeni kënaqësi në jetën tuaj filimisht, me gjithë dhuratat që keni përreth. Nëse kërkoni vazhdimisht lumturi, do të jeni të trishtuar, sepse nuk keni ndaluar asnjë moment për të parë se çfarë mund t’ju bëjë të lumtur përreth.

7. “Kur jeta të jetë përsëri normale, atëherë unë mund të jem përsëri i lumtur.” Gjërat nuk mund të jenë kurrë siç ishin përgjithmonë. Ne kemi kaluar shumë, e gjithë bota është e traumatizuar dhe ne ende nuk e dimë se si do të duket “normalja”. Kjo kohë nuk ka të bëjë me përpjekjen për të qenë të lumtur. Ka të bëjë me të mësuarit për të dashur dhe shijuar atë që kemi.

Lumturia e vërtetë nuk është kurrë një konstante në universin e askujt. Nëse arrijmë ta prekim për pak kohë, jemi me fat. Të jesh i trishtuar sepse nuk je i lumtur nuk do të të bëjë të ndihesh më mirë, por të jesh i sjellshëm dhe të bësh gjithnjë mirë sa herë që mundesh po. Lumturia nuk është gjithmonë e disponueshme, por mirësia është gjithmonë aty ku ju e vendosni.

Burimi: Psychology Today

Leave a comment