Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

NUK MUND TË NDODHË KËSHTU?/ Hungaria e Viktor Orban tregon se si vdes demokracia

1dc4083f3eb5ecace9de0a1ea7dcf5ad-800x

NGA William DANVERS –

Pikëpamjet e shprehura nga kontribuesit janë të tyre dhe jo pikëpamja e The Hill.

Pasi u rrëzua Muri i Berlinit, General Electric drejtoi një reklamë me një grua të moshuar që vallëzonte në një top madhështor, duke shpallur: “Ndihem përsëri i ri”. Ideja ishte se Hungaria, një vend që sfidoi pushtuesit sovjetikë gjatë Luftës së Ftohtë, ishte gati të përqafonte lirinë dhe demokracinë. Dikush nuk mund ta publikonte atë reklamë sot.
Sot, qeveria e kryeministrin hungarez Viktor Orban është akuzuar për përdorimin e Spyware kundër shoqërisë civile hungareze. Qeveria e Orban lëshoi ​​një përgjigje zyrtare ndaj akuzave, duke thënë se Hungaria është një shtet demokratik që beson në shtetin e së drejtës. Ky mund të jetë problemi. Sundimi i ligjit po përdoret si një justifikim për të vendosur një regjim autokratik në Hungari dhe gjetkë. Hungaria e Orban ofron një përrallë paralajmëruese se si mund të ndodhë kjo lëvizje drejt autokracisë në kontekstin e një demokracie parlamentare.

Viktor Orban nuk e nisi si autokrat . Ai u ngrit kundër Bashkimit Sovjetik si student universitar, duke bërë thirrje për tërheqjen e trupave sovjetike nga Hungaria në vitin 1989. Partia e tij Fidesz , e cila tani sundon Hungarinë, u themelua nga një grup pro-demokratësh. Kur Muri i Berlinit u shemb , Orban mbështeti zgjedhjet demokratike dhe një ekonomi të bazuar në treg. Ai përqafoi angazhimin e Hungarisë me Evropën dhe ishte aktiv në politikën liberale hungareze.

Orban dhe Fidesz filluan një zhvendosje në të djathtë në mesin e viteve 1990 kur partia më e madhe e qendrës së djathtë u shpërbë dhe Fidesz pretendoi atë hapësirë ​​politike, pavarësisht nga rrënjët e saj liberale. Ajo funksionoi, dhe në 1998 Fidesz mbizotëroi në zgjedhjet kombëtare dhe Orban u bë kryeministër. Fidesz humbi pushtetin në 2002 dhe Orban ishte jashtë. Ai u bë kryeministër përsëri në 2010 kur ai dhe Fidesz rifituan pushtetin. Periudha midis 2002 dhe 2010 me sa duket ishte një periudhë mësimi për Orban dhe partinë e tij. Mësimet e nxjerra ishin për pushtetin, jo politikën.

Hungaria u godit rëndë nga kriza ekonomike e vitit 2008. Ekonomia e saj u tkurr me 7 përqind në 2008, dhe zgjidhja ishte t’i drejtohej Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN), i cili kërkoi që Hungaria të zbatonte një program jopopullor të kursimit. Orban dhe Fidesz e shikuan këtë si një mundësi dhe garuan me sukses në 2010 në një platformë populiste duke u thënë votuesve se do t’i ndihmonte ata të merrnin përsëri vendin e tyre. Ishte sulmi i parë i Orban në atë që do të bëhej marka e tij e populizmit autokratik.
Pasi fitoi zgjedhjet në 2010, Orban filloi përpjekjet për të kontrolluar median . Konkretisht, ai krijoi një komision që gjobiste gazetarët për sulme të paqarta mbi “dinjitetin njerëzor”. Ai vendosi besnikët e Fidesz në krye të mediave të mbështetura nga shteti dhe vendosi rregullore për mediat kritike ndaj qeverisë, ndërsa u dha të drejta të veçanta atyre që ishin mbështetës.

Orban nuk u ndal me kaq. Në vitin 2012, ai miratoi një kushtetutë të re përmes parlamentit. Ai ripunoi sistemin elektoral . Ai gjithashtu rishikoi sistemin gjyqësor , ndër të tjera, duke krijuar një Zyrë Gjyqësore Kombëtare në mënyrë që Orban të vendoste gjyqtarë besnikë ndaj tij dhe Fidesz.
Politika e Orban ishte në përputhje me lëvizjet e tij institucionale për të konsoliduar pushtetin .
Në vitin 2015, Orban deklaroi se do të ndërtonte një gardh 100 milje në kufirin hungarez për të mbajtur refugjatët jashtë, duke iu referuar atyre si përdhunues, kriminelë dhe terroristë .

Versione të ngjashme të ” lojës” Orban po shfaqen diku tjetër në Evropë, duke përfshirë Poloninë, Slloveninë dhe Republikën Çeke, me shkallë të ndryshme të suksesit. Aleati më i madh i Orban dhe Fidesz ka qenë mungesa e një opozite politike të organizuar. Erozioni i demokracisë në Hungari mori kohë dhe kontrolli politik erdhi nga brenda, pjesërisht, sepse kundërshtimi nga opozita politike ishte joefektiv dhe nganjëherë apatik. Protestat e fundit në Hungari në mbështetje të të drejtave të LGBTQ+ janë një tregues se populli hungarez ka filluar të kundërshtojë Orban, por kjo përpjekje duhet të zgjerohet dhe të mbështetet nëse dëshiron të ketë sukses. Shumë dëm është bërë tashmë.

Në vitin 1933, Presidenti i atëhershëm gjerman Paul von Hindenburg solli udhëheqësin e Partisë Naziste Adolf Hitler në qeveri si kancelar, edhe pasi nazistët humbën vendet në zgjedhjet e 1932. Ndërsa ishte kancelar, Rajshstagu (ose Parlamenti) u dogj në rrethana të dyshimta dhe Hitleri e përdori atë si një pretekst për të thirrur zgjedhje. Nazistët fituan një shumicë dhe më vonë morën kontrollin e plotë përmes një kuadri ligjor të njohur si Veprat Mundësuese. Siç bëri Hitleri, Orban dhe të tjerët në Evropë dhe globalisht përdorin kornizat ekzistuese të qeverisë për të ndërtuar bazën e tyre të pushtetit. Ata përballen me kundërshtimin politik me guxim dhe vendosmëri.

Demokracia funksionon vetëm nëse mbështetet nga populli. Shkatërrimi i tij mund të mos vijë me një kryengritje të dhunshme ose luftë civile. Mund të vijë përmes një minimi gradual të institucioneve përmes mjeteve ekzistuese kushtetuese dhe ligjore. Hungaria e Orban ofron një përrallë paralajmëruese për ata që besojnë se “kjo nuk mund të ndodhë kurrë këtu”. Mund të ndodhë kudo nëse nuk ka një front të bashkuar për të mbrojtur dhe ruajtur institucionet demokratike.

Për të parafrazuar T.S .Eliot, kjo është mënyra se si demokracia mund të përfundojë, jo me një zhurmë, por me një ulërimë, nëse opozita nuk është e gatshme të luftojë për demokracinë në çdo hap të rrugës.
William Danvers është një profesor ndihmës në Shkollën Elliott të Universitetit George Washington dhe ka punuar në çështjet e sigurisë kombëtare për administratat e Clinton dhe Obama.

Leave a comment