Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Aleanca për Mbrojtjen e Teatrit kallëzon prokuroren e njohur të SPAK-ut, avokatja del me deklaratën e fortë

-800-0-61139911bbb09

Një tjetër kallëzim ditën e sotme, Aleanca për Mbrojtjen e Teatrit ka depozituar sot në SPAK një ankimim. Ankesa ka të bëjë me vendimin e prokurores së SPAK Manjola Kajana e cila nuk pranoi nisjen e hetimit për ambasadorin e BE Luigi Soreca sa i përket takimit me kryetaren e Gjykatës Kushtetuese Vitore Tusha.

Ndërsa kallëzimit të sotëm, përveç kryebashkiakut të Tiranës Erion Veliaj dhe ambasadorit Soreca, i është bashkangjitur edhe emri i prokurores Kajana për “shpërdorim detyre”.

Veliaj e Soreca kallëzohen për “Korrupsion aktiv i nëpunësve të huaj publik”, “Shpërdorim detyre” dhe “Ushtrimi i ndikimit të paligjshëm ndaj personave që ushtrojnë funksione publike”.

Avokatja Adriana Kalaja thotë se për vendimin e prokurores është bërë ankimim teksa është kallëzuar dhe vetë prokurorja.

”U paraqitëm pranë SPAK dhe GJKKO, pasi depozituam dy dokumenta të përpiluara nga ne, e para ka të bëjë me ankimin që kemi bërë ndaj vendimit të prokurorit të SPAK për mosfillimin e hetimeve për kallëzimin që bëmë, që lidhet me ambasadorin Soreca dhe kryebashkiakun Veliaj të cilët kanë shpërdoruar detyrën dhe kanë ushtruar ndikim të paligjshëm në sistemin gjyqësor.

E kemi argumentuar veprën penale të konsumuar nga Soreca që e ka kryer edhe në ndikim të paligjshëm të Veliajt, por Manjola Kajana nuk e ka parë të arsyeshme fillimin e hetimeve. Në ankimimin tonë që kemi bërë në GJKKO kemi evidentuar pse duhet të rejgistrohet procedimi penal dhe pse Soreac e Veliaj duhet të paraqiten para ligjit. Të dy këta në bashkëpunim kanë ushtruar ndikim të paligjshëm në organet te sistemit të drejtësisë.

Në 5-fletshin e prokurores nuk ka argumentuar, ka vendosur mos fillimin e hetimeve, në asnjë moment nuk i është përgjigjur pyetjes që kemi shtruar, në çfarë dispozite parashikohet që një ambasador qoftë i BE dhe SHBA duhet të shkojë në një Gjykatë Kushtetuese.

Ne këtë vendim që kemi ankimuar, i kemi kërkuar Gjykatës së Posaçme që në referim të dispozitave ligjore, të fillojë dhe të hetojë këtë vepër penale që për ne si Aleancë është atentat ndaj Reformës në Drejtësi, sepse janë strukturat e Refromës që janë mbështetur nga ndërkombëtarët dhe këta nuk kanë besim tek drejtësia e re por ushtrojnë ndikim.

Kemi argumentuar si prokurorja Manjola Kajana ka dalë jashtë objektit të kërkimeve tona, ne në asnjë moment nuk i jemi drejtuar SPAK me kallëzim penal për mosdhënie informacioni, por ushtrim të ndikimit të paligjshëm. Të gjitha këto së bashku përbëjnë ankimimin tonë pranë GJKKO. Nisur nga këto veprime që konsiderohen veprime penale, në shpërdorim të detyrës kemi depozituar një kallëzim penal ndaj Manjola Kajanas.

Pse ka devijuar objektin e kallëzimit tonë, kemi kallëzuar për një objekt që është shpërdorimi ie detyrës, korrupsioni, ndikimi i paligjshëm.Prokurorja s’ka bërë as veprimin minimal, që të kushtëzonin marrjen e vendimit për regjistrimin apo mosfillimin e çështjes. ”- tha Adriana Kalaja.

Nga ana tjetër aktori e regjisori Edmond Budina ka kritikuar politikanët pasi thotë se ndërkohë që Shqipëria digjet ata shkojnë në plazhe.Budina thekson se lufta e Aleancës do të vijojë derisa Teatri të ndërtohet aty ku ishte.

”Kisha vetëm dy fjalë, dua të them, edhe pse janë pushime, udhëheqësit tanë bëjnë plazhe kur Shqipëria digjet. Jemi këtu, do të vazhdojmë luftën për drejtësi. Siç e tha Adriana, ligji është i barabartë për të gjithë. Ai qytetar ka bërë shkelje të rëndë. Ta flenë mendjen të gjithë, nuk tërhiqemi. Menjëherë pasi Gjykata Kushtetuese nxori vendimin, ata nxorën VKM të transferimit të truallit. Jemi të vendosur për ta çuar deri në fund. Jemi këtu për të vazhduar luftën derisa Teatri të ndërtohet aty ku ishte, ashtu siç ishte. ”- tha Budina.

Related Posts

Leave a comment