Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Korriku i 2021, muaji më i nxehtë i regjistruar ndonjëherë në të gjitha kohërat

planet-696x392

Korriku 2021 ka fituar dallimin e palakmueshëm si muaji më i nxehtë në botë i regjistruar ndonjëherë, sipas të dhënave të reja globale të publikuara sot nga Qendrat Kombëtare të NOAA për Informimin e Mjedisit.

“Në këtë rast, vendi i parë është vendi më i keq për të qenë Korriku është zakonisht muaji më i ngrohtë në botë i vitit, por korriku 2021 e tejkaloi veten si korriku dhe muaji më i nxehtë i regjistruar ndonjëherë. Ky rekord i ri shton rrugën shqetësuese dhe përçarëse që ndryshimi i klimës ka vendosur për globin. “-tha administratori i NOAA Rick Spinrad.

Në të gjithë globin, temperatura e kombinuar e tokës dhe sipërfaqes së oqeanit ishte 0.93 gradë C mbi mesataren e shekullit të 20 prej 15.8 gradë C, duke e bërë atë korrikun më të nxehtë që kur filluan regjistrimet 142 vjet më parë. Temperatura vetëm në sipërfaqen e tokës ishte më e larta e regjistruar ndonjëherë për korrikun, me 1.54 gradë C mbi mesataren, duke tejkaluar rekordin e mëparshëm të vendosur në 2012.

Të dhënat rajonale tregojnë se Azia pati korrikun më të nxehtë të regjistruar, duke tejkaluar rekordin e mëparshëm të vendosur në 2010, Evropa pati korrikun e saj të dytë më të nxehtë të regjistruar, duke u lidhur me korrikun 2010 dhe duke mbetur prapa korrikut 2018, dhe Amerika e Veriut, Amerika e Jugut, Afrika dhe Oqeania të gjitha kishin në top 10 korrikun më të ngrohtë.

Me të dhënat e muajit të kaluar, mbetet shumë e mundshme që 2021 të renditet ndër 10 vitet më të ngrohta në botë të regjistruara.

Related Posts

Leave a comment