Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Merkel i jep lamtumirën politikës, ja sa do ta ketë pensionin kancelarja e Gjermanisë

-640-0-fdb90dfe2a0c242f65dc4756850ba07e (1)

Kancelarja gjermane Angela Merkel, në moshën 67-vjeçare ka vendosur që të tërhiqet nga jeta politike pas zgjedhjeve parlamentare të shtatorit. Gruaja më me pushtet në historinë politike të Gjermanisë dhe Europës që nga viti 2005 ishte kancelare (kryeministre).

Mediat gjermane bënë të ditur se kancelarja Merkel do të marrë një pension mujor prej rreth 15,000 euro, sipas një llogaritjeje të Shoqatës Gjermane të Tatimpaguesve.

Pensioni u llogarit në bazë të pagave që ajo merrte si anëtare e parlamentit federal, ministre federale dhe kancelare. Si të gjithë ish -kancelarët dhe presidentët, Merkel do të ketë të drejtën për një zyre shtetërore.

Shteti gjithashtu do t’i paguajë asaj një sekretare zyre, dy asistente, një daktilografist dhe një shofer.

Angela Merkel ka qenë kancelare e përhershme e Gjermanisë që nga viti 2005, dhe në vitin 2018 ajo dha dorëheqjen si kreu i Unionit Kristian Demokratik (CDU) dhe njoftoi se nuk do të kandidonte për një mandat të pestë të kancelarit. Në korrik, ajo tha se pas largimit nga zyra, ajo planifikon të bëjë një pushim të mira dhe të mendojë se çfarë është ajo që e intereson vërtet.

Ajo nuk kishte pasur kohë gjatë 16 vjet si kancelare për të shijuar pushimet. “Dhe pastaj ndoshta do të përpiqem të lexoj diçka, kështu që sytë e mi do të mbyllen, sepse jam e lodhur kështu që do të fle pak dhe pastaj do të shoh”, tha ajo.

Ajo shtoi se nuk do t’i mungojë koha në të cilën ajo vazhdimisht merrte vendime, megjithëse ky zakon ndoshta do të thotë që koka e saj do të jetë e ngarkuar vazhdimisht me mendime se çfarë duhet të bëjë.

“Dhe pastaj do të kujtoj shumë shpejt se dikush tjetër po e bën tani. Dhe unë mendoj se do të jem shumë e lumtur për këtë,” tha Merkel.

Related Posts

Leave a comment