Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Si ia dolën Pfizer/BioNTech që për disa javë të krijojnë vaksinë kundër variantit Delta të COVID-19?

pfizer-2-780x405

BioNTech, e cila prodhon vaksina kundër coronavirusit me gjigantin farmaceutik Pfizer, ka arritur të krijojë një vaksinë kundër llojit delta të coronavirusit në vetëm pak javë.

Ajo pati sukses në këtë sepse përdor teknologjinë mRNA. Kjo do të thotë të prodhosh një vaksinë me anë të së cilës kodi gjenetik për një proteinë kryesore në një virus e mëson trupin të krijojë atë proteinë dhe të luftojë virusin.

Ndryshimet në përmbajtjen e vaksinës nënkuptojnë ndryshime relativisht të thjeshta në kodin në fjalë.

Bashkëthemeluesi dhe eksperti kryesor mjekësor në BioNTech, Ozlem Tureci vuri në dukje se ishte e nevojshme vetëm të merrej proteina e llojit delta, ndërsa më parë proteina e variantit origjinal të këtij virusi ishte përdorur.

Sipas saj, teknologjia mRNA mund të shërbejë si ajo që ata e quajtën një platformë teknologjike, e cila nënkupton që ndryshimet mund të bëhen në kod, por që gjithçka tjetër mbetet e pandryshuar dhe e qëndrueshme.

“Pra, nuk keni pse të ndryshoni shumë gjëra në prodhim, dhe duhet të konsultoheni me autoritetet dhe të provoni se ka kontroll të cilësisë. Ju mund të përdorni metodën origjinale të prodhimit”, shton Tureci.

Zhvillimi i vaksinave për llojet e reja të coronavirusit zgjat vetëm disa javë. Një bashkëthemelues dhe CEO i BioNTech, Ugur Sahin, theksoi se kjo mund të zgjasë më pak se katër javë.

Ishte ai që drejtoi ekipin që krijoi vaksinën e coronavirusit në një rekord prej 11 muajsh, i cili ishte i pari në botë që u miratua për përdorim. Para kësaj, koha rekord për zhvillimin e vaksinave ishte katër vjet.

“Duke marrë parasysh të gjitha testet e nevojshme, duhen më pak se 100 ditë për të dorëzuar vaksinën. Ajo kohë do të jetë më e shkurtër sepse gjithçka po përmirësohet dhe përshpejtohet. Kjo është fuqia e vërtetë e teknologjisë – të jesh jashtëzakonisht i shpejtë”, shpjegoi Sahin.

Në testet, BioNTech dhe Pfizer përcaktuan se ishte e nevojshme të merrte një dozë të tretë të vaksinës në mënyrë që të kishte një mbrojtje më të madhe kundër tendosjes së deltës së coronavirusit, e cila u regjistrua së pari në Indi.

Sidoqoftë, disa e konsiderojnë vaksinimin me dozën e tretë të diskutueshme, shkruan fastcompany.

Sidoqoftë, Pfizer siguron që doza e tretë e imunizimit, siç thanë ata, rrit fuqishëm mbrojtjen kundër variacionit delta. Kompania tashmë ka filluar testimin e vaksinave kundër virusit të llojit delta.

Edicioni online i revistës së biznesit Fast Company shkruan se ekziston mundësia që lloji i përmendur të ndryshojë, gjë që mund ta bëjë vaksinimin edhe më të nevojshëm.

Ata vlerësuan se në disa vende, të tilla si shumë vende afrikane, ku ka shumë njerëz të pavaksinuar, është më e pranueshme të imunizohen me vaksina kundër llojit delta, i cili aktualisht është dominues.

Në BioNTech, para pandemisë së coronavirusit, ata ishin të angazhuar të përdorin teknologjinë mRNA në një përpjekje për të bërë një vaksinë kundër kancerit.

Ata gjithashtu po testojnë vaksina kundër të gjitha llojeve të tjera të regjistruara të coronavirusit. Sipas Sahin, ata janë veçanërisht të fokusuar në tendosjen lambda, e cila është më e pranishme në Amerikën e Jugut.

Si kujtesë, njerëzit me një sistem imunitar të dobësuar në Shtetet e Bashkuara u miratuan për vaksinim, më 12 gusht, me dozën e tretë të vaksinave Pfizer/BioNTech dhe Moderna.

Në Izrael, njerëzit mbi moshën 50 vjeçare mund të vaksinohen me dozën e tretë të Pfizer/BioNTech.

Leave a comment