Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Nuk do ta besoni, por kjo pije kushton më shumë se ari

-800-0-614df88cd6fc6

Çaji është një ndër pijet më të përdorura në të gjithë botën, veçanërisht në Azi. Kultura e çajit në Azi ka ekzistuar për më shumë se një mijë vjet. Por cili është çaji kinez, vlera e të cilit tejkalon edhe atë të arit? Da Hong Pao vlerësohet si një nga çajrat më të shtrenjtë në botë dhe pesha e tij vlerësohet në ar.

Vlerësohet 1,400 dollarë për një gram të vetëm ose mbi 10,000 dollarë për një enë të vetme. Arsyeja për këtë çmim është se kanë mbetur vetëm disa nga pemët origjinale të çajit. Pemët nuk janë korrur që nga viti 2005 dhe ka të ngjarë të mos prodhojnë gjethe kurrë më, që do të thotë se çmimi mund të vazhdojë të rritet.

Shumica e çajit Da Hong Pao të shitur sot është bërë nga një pjesë shumë e vogël e gjetheve të grimcuara të bimës origjinale, e cila është e ngjashme në cilësi, por shumë më e përballueshme, me çmim rreth 100 dollarë për kilogram.

Da Hong Pao vlerësohet shumë pasi fanatikët jashtëzakonisht të pasur të çajit duan të blejnë këtë “ar të lëngshëm”. Pas vitit 2007, qeveria kineze deklaroi se tre pemët e lashta nuk do të shfrytëzoheshin për të bërë çaj në mënyrë që të ruanin jetëgjatësinë e tyre, duke e bërë çajin ekzistues edhe më të vlefshëm se më parë.

Related Posts

Leave a comment