Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Covid një amë biologjike? Zbulohet raporti sekret i agjencive amerikane

-800-0-a76a6124fd0d1b54eeedfe24f61f59cf

Pretendimet se virusi Covid-19 ishte projektuar si një armë biologjike – një teori e transmetuar nga disa republikanë të lartë – bazohen në “pretendime shkencërisht të pavlefshme” përkrahësit e të cilëve “dyshohen për përhapjen e dezinformatave”, kanë raportuar agjencitë e inteligjencës amerikane.

Shumica e 17 agjencive amerikane pajtohen gjithashtu se virusi nuk ishte projektuar gjenetikisht, ndërsa vëzhgimi po bëhet gjithnjë e më i vështirë zbulimi i shenjave të një ndërhyrjeje të tillë.

Megjithatë, komuniteti i inteligjencës është ende i ndarë në pyetjen nëse virusi është përhapur me transmetim nga kafsha te njeriu, apo si rezultat i një aksidenti laboratorik, duke arritur në përfundimin se kjo mund të mos dihet kurrë duke penguar një përparim dramatik në bashkëpunimin kinez.

Një përmbledhje e gjetjeve u publikua fillimisht nga Zyra e Drejtorit të Inteligjencës Kombëtare (ODNI) në gusht, por të premten ODNI publikoi një version më të plotë të studimit, duke dhënë shpjegime për konkluzionet e agjencive të tyre.

Teoria se virusi, i njohur si Sars-CoV-2, ishte një armë biologjike, e cila u përhap nga senatori Tom Cotton dhe republikanët e tjerë të linjës së ashpër, është hedhur poshtë në fillim të raportit të ODNI.

“Ne mbetemi skeptikë ndaj pretendimeve se SARS-CoV-2 ishte një armë biologjike sepse ato mbështeten nga pretendime të pavlefshme shkencore, mbështetësit e tyre nuk kanë qasje të drejtpërdrejtë në Institutin e Virologjisë në Wuhan (WIV), ose përkrahësit e tyre dyshohen për përhapjen e dezinformatave. ”, thuhet në studim.

Sa i përket çështjes së inxhinierisë gjenetike, raporti tha se shumica e analistëve të inteligjencës besojnë se virusi nuk është krijuar nga njeriu në asnjë mënyrë, megjithëse ky vlerësim është kalibruar si besim i ulët.

Që nga gushti i këtij viti, nuk ka pasur asnjë shenjë të nënshkrimeve gjenetike që janë zakonisht shenja treguese të inxhinierisë, tha ai, por vuri në dukje studimet akademike se “disa teknika të inxhinierisë gjenetike mund t’i bëjnë viruset e modifikuar gjenetikisht të padallueshëm nga viruset natyrore”.

Katër agjenci të inteligjencës vlerësuan “me besim të ulët” se virusi u përhap nga kafshët te njeriu përmes ndërveprimit natyror. Vlerësimi u bazua në gjetjen e pranuar përgjithësisht se Instituti për Virologji në Wuhan (WIV) dukej se ishte befasuar nga virusi i ri dhe ishte përpjekur ta identifikonte atë.

“Ata e shohin gjithashtu potencialin që një punonjës laboratori u infektua pa dashje gjatë mbledhjes së ekzemplarëve të kafshëve të panjohura, të jetë më pak i mundshëm sesa një infeksion që ndodh nga gjuetarët, fermerët, tregtarët dhe të tjerët që kanë kontakte të shpeshta dhe natyrore me kafshët”, thuhet në studim.

Një agjenci amerikane, e pa emëruar në studim, por e raportuar si Agjencia e Inteligjencës së Mbrojtjes, beson “me besim të moderuar” se shpërthimi ishte rezultat i një aksidenti laboratorik në WIV ose diku tjetër, teoria e promovuar nga mbështetësit e Donald Trump.

Related Posts

Leave a comment