Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Zbulohet një mutacion i ri i variantit Omicron në këtë shtet europian

-640-0-61f256a53654f

Spanja ka zbuluar rastin e parë të nën variantit BA.2 të variantit Omicron, tha të mërkurën ministrja e Shëndetësisë, Carolina Darias, e cila dërgoi një mesazh qetësie, sepse kjo variant, sipas studimeve të para, nuk duket se ka. një sjellje shumë e ndryshme de la BA.1”, i përhapur nga shumica tani në Spanjë dhe në pjesën më të madhe të Evropës.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) u ka kërkuar vendeve të jenë të vetëdijshme për një rritje të mundshme të rasteve që rrjedhin nga varianti i ri BA.2, “i cili ndryshon nga nën varianti e parë në disa mutacione, duke përfshirë proteinën spike”.

Në buletinin e saj të fundit, këtë të hënë, OBSH kërkon që të hetohet virulenca e BA.2 dhe aftësia e tij për t’i shpëtuar mbrojtjes imune, në mënyrë që të krahasohet me BA.1. Përveç kësaj, organizata kujton se në një kontekst të një shpërthimi të rasteve në mbarë botën të shkaktuar nga Omicron, shfaqja e varianteve të reja është kërcënimi i madh.

Nën vaianti BA.2 është pagëzuar si ‘Omicron i fshehtë’ sepse një pjesë minimale e testeve diagnostike, duke përfshirë testet PCR, nuk do të ishte në gjendje të zbulonte sekuencën e saj gjenetike.

BA.2 është shfaqur fuqishëm në Danimarkë, ku është bërë dominuese dhe numri i infeksioneve ka kapur majat që nga mesi i janarit. Ministri danez i Shëndetësisë, Magnus Heunicke, deklaroi të mërkurën se “nuk ka prova që nënlinja BA.2 shkakton një sëmundje më serioze, por mund të jetë më ngjitëse”. Bazuar në të dhënat nga Danimarka, mund të jetë deri në 1.5 herë më ngjitës se BA.1.

Leave a comment