Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Ilir Meta del në konferencë urgjente, lëshon thirrjen e fortë dhe paralajmëron

-800-0-61f3b97690058

Presidenti Ilir Meta ka dalë në një konferencë për mediat në lidhje me situatën aktuale dhe politike në vend. Sipas kreut të shtetit, qeveria fsheh borxhit publik.

“Objektivi kryesor i politikës ekonomike duhet të jetë kthimi i raportit të borxhit ndaj GDP në nivele rënëse. Ligji i buxhetit për 2022 nuk bëri transparent nivelin real të borxhit dhe marrjen e masave, ministria e Financave raportoi se stoku i borxhit është 80%, ndërsa FMN 80.6%. Në 2021 ka arritur 80.1%, nuk është i vërtetë, sipas KLSH vlera reale mund të llogaritet më shumë se 84% dhe kjo në rastin më të mirë”, u shpreh Meta në fjalën e tij.

Fjala e plotë:

Objektivi kryesor i politikës ekonomike duhet të jetë kthimi sa më i parë i raportit të borxhit ndaj Prodhimit tw Brendshwm Bruto në një rrugë kthese përndryshe niveli i borxhit do të shkaktojë një krizë serioze duke vënë në rrezik qëndrueshmërinë e financave publike Ligji i buxhetit nuk bëri transparent nivelin e borxhit. Ministria e financave raportoi se stoku i birxhitr është 80 % për 2021, ndërsa FMN e vlerësoi 80.6 Në parashikimet e reja MF raporton se borxhi ka arritur në 80.1 Por kjo nuk pasqyron nivelin real të tij. KLSH raporton se stoku i borxhit paraqitet i nënvlerësur Në llogaritjen e stokut të borxhit do të duhet të përfshiheshin detyrimet e prapambetura, rimbursimi i plotë i tvsh, vendimet e gjykatave kombëtare si dhe detyrimet e tjera Vlera reale e borxhit publik në fund të 2021 mund të përllogaritur më shumë se 84% Në këtë nivel të stokut nuk janë përfshirë çështjet në shqyrtim të gjykatave ndërkombëtare, që janë shumë të tilla. Risku në rritje i PPP-ve, të garancive shtetërore, risku i normave të interesit. Projektet e PPP i kanë lejuar qeverisë të marrë investime të reja klienteliste të paktën në afat të shkurtë. Vlera totale e projekteve PPP në vitin 2022 do arrijë në mbi 45% të PBB”, tha Meta.

Leave a comment