Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Hetimet ndaj ish-presidentit Trump vazhdojnë / Gjykatësi urdhëron publikimin e dokumentave në mënyrë të reduktuar

auto_Donald-trump-231661504634

Versioni publik i deklaratës, një dokument që përfshin provat e mbledhura nga prokurorët, mund të zbulojë detaje të reja rreth hetimit. Departamenti i Drejtësisë kishte kundërshtuar lëshimin e një versioni të pacensuruar në mes të hetimeve të tij në vazhdim.

Kërkimi i FBI-së ishte pjesë e një hetimi për keqpërdorimin e mundshëm të dokumenteve.

Sipas urdhrit të kërkimit, FBI donte të shihte nëse Trump kreu një krim duke i trajtuar në mënyrë të pahijshme të dhënat e qeverisë, kur ai i çoi ato nga Shtëpia e Bardhë në Mar-a-Lago, teksa administrata e tij ishte në fund të mandatit.

Presidentëve të SHBA-së u kërkohet të transferojnë dokumente dhe e-mail-e në Arkivin Kombëtar kur të largohen nga detyra.

Ish-presidenti amerikan ka mohuar keqbërjen dhe këmbëngul se dosjet e klasifikuara që hetuesit thonë se u gjetën në Florida ishin deklasifikuar tashmë nga ai vetë.

Të enjten, gjykatësi i magjistraturës amerikane Bruce Reinhart urdhëroi që deklarata të lëshohej me redaktime deri në mesditën e të premtes.

Ai tha se prokurorët kishin demonstruar një “arsye bindëse” për të errësuar pjesë të dokumentit, i cili do të zbulonte identitetin e dëshmitarëve, agjentëve të zbatimit të ligjit dhe palëve të pa akuzuara, si dhe “strategjinë, drejtimin, shtrirjen, burimet dhe metodat e hetimit”.

Vendimi i tij erdhi menjëherë pasi Departamenti i Drejtësisë konfirmoi se i kishte dorëzuar gjyqtarit një kopje të deklaratës me redaktimet e propozuara.

Edhe në formë të redaktuar, deklarata mund të japë të dhëna se përse Trump dyshohet se ka marrë me vete dokumente të klasifikuara në ditët kaotike të fundit të presidencës së tij dhe çfarë bëri ai me to, ndërsa ato ruheshin në Palm Beach.

Pjesa tjetër mund të duhet të presë kur – ose nëse – të ngrihet ndonjë akuzë penale.

Vetë urdhër-arresti u lëshua më 12 gusht së bashku me një inventar të sendeve të gjetura që tregonte se 11 grupe dosjesh të klasifikuara ishin hequr nga pasuria.

Disa organizata lajmesh kanë aplikuar për zbërthimin e deklaratës, duke përmendur interesin publik duke pasur parasysh natyrën historike të bastisjes së shtëpisë së një ish-presidenti.

Departamenti i Drejtësisë, megjithatë, e kishte ‘hezituar’ masën, duke argumentuar se lirimi i tij mund të shkaktonte “dëme të pariparueshme” në hetimin e tij të vazhdueshëm. Ai tha gjithashtu se ndryshimet e nevojshme do ta bënin dokumentin “të pakuptimtë”.

Trump dhe avokatët e tij – të cilët e kanë karakterizuar kërkimin në Mar-a-Lago si të motivuar politikisht dhe të paligjshëm – kanë bërë thirrje që deklarata e parregulluar, të bëhet publike.

Një zëdhënës i Trump, Taylor Budouich, tha se përpjekjet për të “fshehur” përmbajtjen e tij ishin “cinike” dhe mund të përdoren për “të fshehur korrupsionin qeveritar”.

Në fillim të kësaj jave, ekipi ligjor i Trump kërkoi që hetimi të ngrihej dhe të sillet një avokat i pavarur i palës së tretë, i njohur si master special, për të mbikëqyrur dokumentet që FBI mori gjatë kontrollit.

Related Posts

Leave a comment