Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Gorbachev ishte i zemëruar me Putin para vdekjes së tij: Ai shkatërroi veprën e jetës së tij

auto_gerbapu1661896717

 

Presidenti i fundit i Bashkimit Sovjetik, Mikhail Gorbachev, i cili vdiq sot në moshën 92-vjeçare, ishte i zhgënjyer dhe i zemëruar me presidentin aktual rus, Vladimir Putin, para vdekjes së tij.

Këtë e tha për American Newsweek në korrik të këtij viti miku i tij i ngushtë i Mikhail Gorbachev, gazetar dhe kritik i shquar i Kremlinit Aleksey Venediktov, i cili ishte në kontakt edhe atëherë me ish-udhëheqësin sovjetik.

Sundimi i Mikhail Gorbachev karakterizohej nga konceptet e “glasnost” dhe “perestrojka” (hapje dhe reforma), politika që mundësonin liri më të madhe të fjalës dhe reforma ekonomike që ulën në mënyrë drastike tensionet ndërmjet Perëndimit dhe Moskës.

Që kur Putin urdhëroi pushtimin rus të Ukrainës më 24 shkurt, Rusia ka miratuar një sërë ligjesh autoritare që, për shembull, bëjnë të mundur burgosjen e kujtdo që kundërshton publikisht luftën.

Filloi persekutimi total i të gjithë kritikëve të Kremlinit dhe sulmi ndaj Ukrainës. Venediktov, i cili ishte kryeredaktor i radios Moskovskii Eko, u detyrua ta mbyllte stacionin.

Ndërkohë, NATO forcoi ndjeshëm praninë e saj në Evropën Lindore në përgjigje të agresionit rus dhe Moska u gjend në izolim ndërkombëtar për shkak të sanksioneve të rënda të vendosura ndaj saj nga Perëndimi.

Gjithçka që bëri Mikhail Gorbachev është shkatërruar,” tha Venediktov, më pas shtoi: “Të gjitha reformat e tij janë reduktuar në zero. Mbeten vetëm hiri dhe tym”.

“Kur më pyesin se cila është prova për pretendime të tilla, unë përgjigjem: “Kur u largua Gorbachev, kishte 4000 ushtarë të NATO-s në Evropë për veprime emergjente. Tani NATO ka njoftuar se do të jenë 300.000 deri në fund të vitit”, tha Venediktov.

Related Posts

Leave a comment