Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Fuga: Çfarë gafe dhe budallallëku ndërtimi i abetares të përbashkët Shqipëri-Kosovë!

auto_-640-0-14e3f11296bb7e4b66cc915830a0c6701662045039

Akademiku dhe profesori Artan Fuga e ka cilësuar si një garë ndërtimin e Abetares të përbashkët Shqipëri – Kosovë.

Ai shkruan se tjetër është shqipja ta  në shkronja, rregulla gramatikore, etj., dhe tjetër një tekst i përbashkët abetareje që është krejt pa kuptim.

Sipas tij, tekstet e abetares duhet të jenë të larmishëm, sigurisht të aprovuar me kujdes, duke mbajtur shpirtin, frymën, normat themelore të gjuhës, dhe shkronjat.

Fuga: Habitem si ka rënë në këtë absurditet edhe zoti Kurti që mesa di ka studiuar edhe filozofi!!! Patjetër midis Shqipërisë dhe Kosovës duhet të bëhet maksimumi për gjuhën tonë të përbashkët shqipe! Por tjetër është shqipja ta zemë në shkronja, rregulla gramatikore, etj., dhe tjetër një tekst i përbashkët abetareje që është krejt pa kuptim! Tekstet e abetares duhet të jenë të larmishëm, sigurisht të aprovuar me kujdes, duke mbajtur shpirtin, frymën, normat themelore të gjuhës, shkronjat, por mësimi i abetares duhet t’i nënshtrohet edhe zonave, krahinave, dialekteve, traditave, në shembuj, theksime, ilustrime, me fjali ndërtuese, apart pedagogjik etj.

Shqipja është një, por mënyrat e inicimit në të mësuarin e gjuhës shqipe nuk janë një: Gjuhësia si filozofi nuk është një, ka strukutraliste, fenomenologjike, asinkronike, pozitiviste, gestaltiste, etj. Si është e mundur jemi në mentalitetet e shekullit të 19-të dhe nuk kuptojmë që gjuha dhe shënjat që e materializojnë atë janë dy gjëra të ndryshme dhe mbi të gjitha tjetër është gjuha e përbashkët dhe krejt tjetër metodat e interpretimit të saj që janë të ndryshme, tjetër është gjuha dhe tjetër është një abetare që është mënyra si e mëson gjuhën! Madje edhe për puristët: Nuk ka asnjë lidhje dëshira për gjuhë të unifikuar letrare te vocrrakët, me imponimin e një teksti abetareje të vetëm! E njejta gjuhë, mund të mësohet me tekste të ndryshëm, sikurse i njejti mendim mund të shprehet me fjalë të ndryshme! Edhe abetaren e çentralizuam??? O Zot! Po si është e mundur? Kap kokën me dy duar dhe qaj!

Related Posts

Leave a comment