Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Pastroi më shumë se 200 milion euro për një vit, arrestohet “bossi” i shumëkërkuar në Spanjë

2-19

Një nga pastruesit më të mëdhenj të parave në Evropë u arrestua më 12 shtator në Malaga, Spanjë si rezultat i një operacioni ndërkombëtar ligjzbatues të udhëhequr nga Guardia Civil spanjolle. Dy nga bashkëpunëtorët e tij u arrestuan gjithashtu në Spanjë, ndërsa 11 kontrolle pronash u kryen në Spanjë dhe në Mbretërinë e Bashkuar.

I dyshuari kryesor u konsiderua një objektiv me rrezikshmëri nga Europoli për përfshirjen e tij në një numër çështjesh kriminale të profilit të lartë në të gjithë Evropën.

Arrestimi i tij vjen pas një hetimi kompleks të udhëhequr nga Guardia Civil spanjoll, i cili punoi së bashku në këtë rast me Agjencinë Kombëtare Britanike të Krimit (NCA), Policinë Kombëtare Holandeze (Politie) dhe Garda irlandeze (An Garda Síochána), me aktivitet ndërkombëtar të koordinuar. nga Qendra Evropiane për Krimin Financiar dhe Ekonomik të Europolit.

Më shumë se 200 milionë euro të pastruara 

Me bazë në Spanjë, i dyshuari kryesor dhe bashkëpunëtorët e tij ishin përgjegjës për grumbullimin e sasive të mëdha të parave të gatshme nga organizatat kriminale të cilat më pas do t’ia “dërgonin” organizatave të tjera kriminale në vende të tjera.

Paratë u transferuan duke përdorur sistemin bankar të nëndheshëm haëala, një metodë joformale e transferimit të parave pa lëvizur realisht asnjë para fizike. Gjatë hetimeve (1.5 vjet), dyshohet se të dyshuarit kanë pastruar mbi 200 milionë euro duke përdorur këtë metodë. Veprimtaria e kësaj organizate kriminale është mbarëbotërore.

Kompanitë guackë dhe markat premium

Anëtarët kryesorë të organizatës në Spanjë kishin krijuar një markë vodka të promovuar në klubet e natës dhe restorantet në Costa del Sol për të maskuar burimin e fitimeve të tyre.

Në mënyrë të ngjashme, ata kishin themeluar një kompani në Mbretërinë e Bashkuar, në varësi të një kompanie tjetër me bazë në Gjibraltar, për të fshehur identitetin e vërtetë të administratorëve të kompanive që përdoreshin për të pastruar fitimet e paligjshme duke përdorur sistemin Havala.

Koordinimi i Europolit 

Hetimi u nis nga Guardia Civil spanjoll në fillim të vitit 2021 pas një sërë veprimesh që çuan në sekuestrimin e 200 kilogramëve kokainë dhe 500 000 euro cash në automjete të pajisura me ndarje të fshehura dhe në pronësi të bandës.

Çështja u soll me shpejtësi në Europol për shkak të natyrës së tij ndërkombëtare. Që atëherë, Qendra Evropiane për Krimin Financiar dhe Ekonomik të Europol-it ka ofruar mbështetje analitike dhe operacionale, duke kontribuar në konfirmimin e lidhjeve me vendet e tjera dhe identifikimin e lidhjeve të reja për të zgjeruar operacionin.

Një numër takimesh operative u organizuan nga Europoli për të mbledhur së bashku hetuesit kombëtarë për t’u përgatitur për ditën e veprimit.

Në ditën e aksionit, mbështetja në vend u ofrua nga specialistë financiarë dhe analistët e Europolit, të cilët u dërguan në Spanjë për të ndihmuar me masat hetimore.

Ky hetim u krye me mbështetjen financiare të Platformës Multidisiplinare Evropiane kundër Kërcënimeve Kriminale (EMPACT). /Abcnews.al/

Related Posts

Leave a comment