Uzina Dinamo, Rruga Memo Meto, Tiranë

Edi Rama: U bëj thirrje të rinjve të qëndrojnë në vendin e tyre

auto_rama-696x529-11663576240

Edi Rama u thotë të rinjve shqiptarë se puna në turizmin rural në vendin e tyre do të ishte më fitimprurëse sesa punët në Mbretërinë e Bashkuar

Kryeministri i Shqipërisë i ka bërë thirrje popullit të tij që të ndalojë kalimin e Kanalit Anglez me varka të vogla, ndërsa rreth 2000 veta janë grumbulluar në veri të Francës gati për të bërë udhëtimin e rrezikshëm.

Edi Rama u tha të rinjve shqiptarë se në vend që të shpenzojnë mijëra paund për të paguar kontrabandistët e njerëzve për të kaluar Kanalin, ata duhet t’i investojnë paratë në bizneset e turizmit rural që do t’i fitonin më shumë sesa mund të fitonin në Mbretwrinw e Bashkuar, raporton The Telegraph.

Ai u zotua se qeveria shqiptare do të sigurojë mbështetje financiare për të mbështetur plane të tilla mes shqetësimeve se numri i të rinjve shqiptarë që kërkojnë të kalojnë Kanalin Anglez po rritet.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Zyrtarët e Forcave Kufitare thonë se shqiptarët tani përbëjnë deri në 60 për qind të mbërritjeve nw Angli, 100 herë më shumë se numri i vitit të kaluar nga vendi ballkanik. Rreth 2,000 shqiptarë të tjerë thuhet se kanë arritur në Francën veriore dhe tani po jetojnë në kampe të improvizuara ose po grumbullohen në B&B në Dunkirk dhe Calais përpara se të bëjnë kalimin e tyre.

Javën e kaluar, parlamenti i Shqipërisë mbështeti njëzëri një “memorandum” të ri me Mbretërinë e Bashkuar për të lejuar policët e saj të dërguar në Britani të ndajnë informacione kriminale dhe biometrike mbi emigrantët e Kanalit Shqiptar në një përpjekje për të përshpejtuar dëbimin e tyre në Ballkan.

Edi Rama ka premtuar mbështetje financiare për turizmin rural në vendin e tij mes shqetësimeve se numri i të rinjve shqiptarë që kërkojnë të kalojnë Kanalin po rritet.

I pyetur në fundjavë për eksodin nëpër Kanal, zoti Rama u tha gazetarëve:

“Së pari, do të doja t’u bëja thirrje të gjithëve që të mos ecin në atë rrugë sepse do të jetë gjithnjë e më e vështirë, do të bëhet gjithnjë e më e shtrenjtë dhe shumica do të dështojnë.”

“Shqipëria nuk mund t’u ofronte shqiptarëve të njëjtat “kushte” si Britania e Madhe apo Gjermania”, pranoi ai.

“Ne nuk jemi magjistarë,” tha ai.

Por ai këmbënguli se Shqipëria kishte “shumë mundësi” për ata që “me të vërtetë duan të arrijnë suksesin e tyre përmes punës”.

Rama sugjeroi se 20,000 ose 30,000 paund që njerëzit po i paguanin trafikantët për të shkuar në MB, me mbështetjen e qeverisë, mund t’u mundësonin atyre të ndërtonin biznese “agroturizmi” bazuar në pronat e vogla të prindërve ose gjyshërve të tyre.

Related Posts

Leave a comment