Arkeologët zbulojnë arenën romake në Turqi, e ngjashme me koloseun e Romës

Arkeologët kanë zbuluar një arenë romake në Turqi që ishte e ngjashme me Koloseun e Romës dhe mendohet se aty janë organizuar luftime të gladiatorëve për rreth 20,000 spektatorë.

Zbulimi i pari kombëtar, u zbulua si pjesë e gërmimeve të Mastaura, një qytet antik në Provincën Aydin. Arena ndodhet nëntokë dhe ështv e mbuluar nga bimësia. Mbetjet e saj janë ruajtur mirë dhe, si me Koloseun, janë ndërtuar në formë të rrumbullakët, në vend të  formës në gjysmë hëne, tipike për shumë amfiteatra antikë.

Koloseu i Romës, i cili filloi ndërtimin në vitet 70 pas Krishtit për perandorin Vespasian, ishte më i madh, duke strehuar rreth 50,000-80,000 spektatorë në total, shkruan Daily Mail.

‘Nuk ka asnjë shembull të mëparshëm të një amfiteatri të tillë në Anadoll dhe përreth tij. Isshtë shembulli i vetëm që ka mbijetuar në këtë mënyrë shumë solide. Ndërtesa nuk ishte e dukshme për shkak të shkurreve dhe pemëve të egra.’– tha arkeologu Sedat Akkurnaz i Universitetit Adnan Menderes.

Arena mendohet se mund të ketë pritur një shumëllojshmëri të dueleve midis gladiatorëve. Studiuesit besojnë se ndërtesa daton që nga viti 200 pas Krishtit, gjatë sundimit të dinastisë Severan në perandorinë Romake.

   

Shpërndaje:

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 5 =