“Brezi i ri ka harruar pse u krijua BE”

Kryeministri Edi Rama ka dhënë një interviste për revistën “Forbes”, ku ka folur ndër të tjera për aktualitetin në vend si dhe për pandeminë e Covid-19.

Gjatë intervistës Rama ka deklaruar se Shqipëria është një nga vendet me pak të prekura nga Covid-19 duke theksuar se qeveria e vlerësoi rëndësinë e situatës duke ndjekur nga afër atë që ndodhte me Italinë fqinje.

Rama shton po ashtu gjatë intervistës së mbyllja e kufijve ishte një sfidë më vete dhe se për ringritjen e ekonomisë në vend ka ndihmuar edhe turizmi.

Sakaq Rama ka folur edhe për anëtërasimin e vendit drejt BE-së ku ka nënvizuar se Shqipëria është e angazhuar në plotësimin e kritereve të vendosurea nga BE.

Sipas Ramës këtë vit janë bërë shumë hapa para me njohjen zyrtare të kandidaturës, ndërkohë që ka falenderuar edhe Italinë për mbështetjen që i ka bërë vendin në këtë proces.

Më tej Rama shton se “Unë nuk dua ta shoh Shqipërinë të bëhet një objekt zilie për aktorët e fuqishëm që veprojnë jashtë kufijve evropianë. Fuqitë të cilat, për më tepër, nuk ndajnë të njëjtat standarde të demokracisë si BE.”

Po ashtu Rama shton se midis brezit të ri të Evropianëve, shumë kanë harruar pse u krijua Bashkimi Evropian.

“Është për të ardhur keq që disa njerëzve u mungon kjo ndjenjë e historisë. Evropa ka sjellë paqe dhe prosperitet! Ndërsa shqiptarët, të çliruar nga zgjedha Komuniste në vitet 90, ne e shohim Evropën si një vend të lirisë dhe stabilitetit. Sa për këto kriza ekzistenciale që po kalon BE, unë mund të ndaj vetëm vizionin e Emmanuel Macron. Presidenti juaj ka të drejtë që dëshiron të përparojë njëzet e shtatë përmes ndikimit të ‘qarqeve’, si çifti franko-gjerman, sepse fati i këtyre dy kombeve është të vendosin veten si një lokomotivë. Mekanizmat duhet të zhvillohen qartë për të kapërcyer bllokimet e kryera nga “vendet e vogla”. Kjo është bindja ime.”- shprehet Rama.

Intervista e plotë:

2020 është dyfish i paharrueshëm për Shqipërinë, e cila dallohet midis vendeve më pak të ndikuara nga Covid-19 dhe të cilës i është dhënë statusi i kandidatit zyrtar për Bashkimin Evropian. Toka e Shqiponjave është në zhvillim e sipër, një dinamizëm e mishëruar nga Kryeministri i saj Edi Rama. Frankofili dhe artisti në zemër, Edi Rama ra në politikë “rastësisht”. Sot, kjo taktik e zgjuar po ndërton një Zonë të Lirë në stilin Dubai për të gdhendur pjesën e luanit në tregun shumë të dëshiruar Digital Nomad. Në një intervistë ekskluzive, Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama ka folur për revistën Forbes.

Si po e përballon Shqipëria këtë krizë të shumëfishtë në botë? Cilat janë masat tuaja për të mbështetur ekonominë dhe popullsinë?

Edi Rama: Shqipëria është një nga vendet më pak të prekura nga Coronavirus. Ne shpejt e vlerësuam rëndësinë e situatës duke ndjekur nga afër përkeqësimin e shëndetit të fqinjëve tanë italianë. Ne kështu kemi deklaruar karantinën para se të përgjithësohet diku tjetër. Mbyllja e kufijve dhe vënia e botës nën mbulesë ishte një sfidë e vërtetë! Përtej çështjes së paparë të shëndetit publik, ne nuk kemi dashur të braktisim projektet tona kryesore ekonomike. Të dy në drejtim të modernizimit të infrastrukturës sonë dhe rindërtimit sepse, si një kujtesë, Shqipëria u dëmtua në mënyrë dramatike nga një tërmet në nëntor 2019. Disa muaj para se OBSH (Organizata Botërore e Shëndetësisë) të shpallte emergjencën përgjigja ndërkombëtare ndaj epidemisë Covid-19 e cila është bërë një pandemi globale …

Gjatë kësaj periudhe, qeveria jonë vazhdoi të paguante qiratë e qytetarëve të prekur që duhej të zhvendoseshin, për të financuar rindërtimin e njëqind shkollave apo edhe disa prej thesareve tona të trashëgimisë të dëmtuara seriozisht. Gjatë izolimit, ne gjithashtu u përqendruam në bizneset duke subvencionuar  të qytetarët e papunë, duke mbështetur bizneset e vogla. Këto investime të drejtuara mirë na kanë lejuar të qëndrojmë drejt. Ne gjithashtu jemi ndihmuar shumë nga shifrat e shkëlqyera për sezonin tonë turistik: 2020 ka qenë një vit i jashtëzakonshëm!

Toka e Shqiponjave priti një numër rekord vizitorësh nga Ballkani, Evropa Lindore dhe Italia gjithashtu.

Ju jeni vend shumë afër Italisë në kulturë. Ka shumë ndikime nga pikëpamja arkitektonike, gastronomike ose gjuhësore …

Edi Rama: Po, Shqipëria dhe Italia kultivojnë një marrëdhënie shumë të veçantë. La Botte është veçanërisht investitori ynë i parë. Italia po na mbështet për t’u anëtarësuar në Bashkimin Evropian. Ne jemi të angazhuar në një dinamikë të mirë për të përmbushur kriteret për anëtarësim në BE. Këtë vit, ne kemi bërë një hap përpara me njohjen zyrtare të kandidaturës sonë, pavarësisht nga një kontekst shumë i ndërlikuar në nivelin global dhe evropian … Për ta përmbledhur ndjenjën time, më pëlqen të parafrazoj frazën e famshme të Presidentit François Mitterrand: ‘Shqipëria është atdheu ynë dhe Evropa është e ardhmja jonë’. Ne shqiptarët jemi të rrethuar nga vendet që i përkasin njëzet e shtatë, në fakt thirrja jonë është të vendosim të ardhmen tonë në Bashkim. Unë nuk dua ta shoh Shqipërinë të bëhet një objekt zilie për aktorët e fuqishëm që veprojnë jashtë kufijve evropianë. Fuqitë të cilat, për më tepër, nuk ndajnë të njëjtat standarde të demokracisë si BE.

Gazetarja: Siç e dini, aktualisht ka shumë mosbesim ndaj Bashkimit Evropian. Euroskepticizmi po fiton terren. Pavarësisht këtij konteksti, Evropa mbetet ende një objektiv i fundit për vendin tuaj?

Edi Rama: Absolutisht, e pohoj fort. Unë mendoj se midis brezit të ri të Evropianëve, shumë kanë harruar pse u krijua Bashkimi Evropian. Regretshtë për të ardhur keq që disa njerëzve u mungon kjo ndjenjë e historisë. Evropa ka sjellë paqe dhe prosperitet! Ndërsa shqiptarët, të çliruar nga zgjedha Komuniste në vitet 90, ne e shohim Evropën si një vend të lirisë dhe stabilitetit.

Është gjithashtu e dobishme të kujtohet se nëse Evropa ka peshë sot, kjo është për shkak se është e unifikuar. Individualisht, si mund të peshonin fqinjët tanë përballë fuqisë së BRICS, me Kinën në mendje? Uniteti është forcë.

Sa për këto kriza ekzistenciale që po kalon BE, unë mund të ndaj vetëm vizionin e Emmanuel Macron. Presidenti juaj ka të drejtë që dëshiron të përparojë njëzet e shtatë përmes ndikimit të ‘qarqeve’, si çifti franko-gjerman, sepse fati i këtyre dy kombeve është të vendosin veten si një lokomotivë. Mekanizmat duhet të zhvillohen qartë për të kapërcyer bllokimet e kryera nga “vendet e vogla”. Kjo është bindja ime.

Gjatë intervistës sonë, unë mund të shoh se ju jeni duke ndjekur nga afër veprimin e presidentit tonë. Siç e dini, Emmanuel Macron gjithmonë ka pasur ambicien për ta bërë Francën një Komb Start-Up. Si punoni për të inkurajuar sipërmarrjen?

Edi Rama: Po, unë jam shumë i interesuar për atë që po ndodh në Francë. Një vend në të cilin kam jetuar, të cilin e njoh dhe me të cilin jam i lidhur. Unë jam gjithashtu i bindur që ne duhet ta marrim këtë kthesë për brezat e ardhshëm. Veprimi im bazohet në disa akse për t’i ofruar Shqipërisë diçka tjetër përveç një horizonti të ashpër në sektorin e prodhimit. Qëllimi është të krijojmë produkte me vlerë të shtuar të lartë këtu, për të inkurajuar krijimtarinë, kërkimin dhe zhvillimin midis shqiptarëve. Ne mbështesim fillestarët përmes mekanizmave të ndryshëm siç është një platformë dixhitale kushtuar tyre. Në këtë hapësirë, sipërmarrësit mund të raportojnë bllokime burokratike drejtpërdrejt te qeveria. Ne përqendrohemi në transparencën e jetës politike dhe publike, por edhe në dematerializimin e procedurave profesionale dhe private.

Në të njëjtën kohë, ne jemi në proces të ndryshimit të legjislacionit për të ndërtuar një ekosistem financiar të aftë për të tërhequr drejtues ndërkombëtarë nga teknologjia dhe financa (tregtarët, për shembull) përmes stimujve dhe masave konkurruese. Ambicia jonë është të ndërtojmë një “Zonë të Lirë”, mbi bazën e asaj që mund të ekzistojë në Dubai. Në veçanti, ne jemi duke finalizuar një ligj që synon Digital Nomads, së shpejti ata do të jenë në gjendje të përfitojnë nga një status pa taksa, nga një aeroport i ri ndërkombëtar i instaluar në qytetin bregdetar të Vlorës, rivierën shqiptare. Toka e Shqiponjave është padyshim një vend ku jeta është e mirë me disa nga motet më me diell në kontinent, një kosto jetese shumë më e ulët sesa në fqinjët tanë në BE, në mënyrë që shumë pensionistë italianë të vendosen. në Shqipëri ku po blejnë një shtëpi të dytë Kaq shumë përparësi që nuk i kanë shpëtuar vëmendjes së disa kompanive shumëkombëshe, të cilat kanë gjithnjë më shumë gjasa të investojnë tek ne, si udhëheqësi i industrisë botërore të hotelit, Marriott.

Forbes: Ju keni pasur rezultate të shkëlqyera në drejtim të përmbysjes së kurbës së papunësisë dhe udhëheqjes së një politike shumë ambicioze për vendin tuaj. Megjithatë, keni ardhur në politikë krejt rastësisht.

Rama: Jam një politikan rastësor! Gjithmonë jam përmbushur nga jeta ime si artist, piktor dhe profesor i Arteve të Bukura, aq sa kurrë nuk kam pasur ambicie për të ushtruar profesionin e kryeministrit! Të qenit në një zyrë gjatë gjithë ditës me telefonata dhe mesazhe të vazhdueshme sigurisht që nuk ishte dëshira ime kryesore. Por, jeta shpesh ka plane të tjera për ju … Unë hezitova për një kohë të gjatë para se të hyja në politikë kur më ofruan një post ministror. Më në fund, u nxita nga ideja e të ndjerit i dobishëm për vendin tim: Shqipëria kishte një të kaluar shumë të vështirë, më e vështira nga të gjitha vendet komuniste, kështu që unë isha i etur të merrja pjesë në rinovimin e saj, në marshimin drejt progresit dhe lirisë. Përgjegjësia e udhëheqjes së qeverisë së vendit është nderi më i madh i mundshëm! Vendi ynë po ndryshon çdo ditë për t’u bërë i denjë për familjen e madhe europiane.

Forbes: Si i keni marrëdhëniet me pushtetin?

Rama: Më parë, kur kam qenë kryetar i bashkisë së kryeqytetit Tiranë, nuk përballesha me të njëjtat përgjegjësi dhe të njëjtat kritika. Puna ime tërhoqi më shumë mbështetje dhe më lejoi të marr çmimin e “Kryetarit të Bashkisë më të Mirë në Botë” në 2004. Sot, si Kryeministër, unë jam më i ekspozuar ndaj jopopullaritetit sepse bëhet fjalë për fillimin e reformave strukturore në nivel kombëtar… Ju duhet të jeni shumë bindës dhe i durueshëm në shpjegimin e meritave të veprimit tuaj. Më në fund, do të huazoj një citim tjetër nga presidenti Mitterrand i cili ka folur, dhe me të drejtë, për ”vetminë e udhëheqësit”.

Ishte e vërtetë dje, është e vërtetë edhe sot.

Shpërndaje:

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − 13 =