Corona “Covid-19″/ Kush janë katër vaksinat që shpresohet ta mposhtin virusin

Janë rreth njëqind e dyzetë ekipe studiuesish dhe shkencëtarësh në të gjithë botën që po garojnë aktualisht në gjetjen e një vaksinë efikase kundër koronavirusit “Covid-19” që prej muajsh po tmerron botën.

Nga raportimet e mediave ndërkombëtare mësohet se qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka nënshkruar marrëveshje për katër vaksina të ndryshme. Të katër këto vaksina eksperimentale funksionojnë në një mënyrë paksa të ndryshme dhe janë në faza të ndryshme të prodhimit. Me Kompaninë Bioteknike “Valneva” ka siguruar qasje në 60 milionë doza të vaksinës së eksperimentuar prej saj. Kompania përdor një version joaktiv të koronavirusit, dhe pritet të fillojë provat klinike para fundit të vitit 2020. Mund të marrë miratimin rregullator në gjysmën e dytë të 2021.

“GSK dhe Sanof”

Është një tjetër kompani që qeveria e Boris Johnson ka nënshkruar së fundmi një marrëveshje për një vaksine antikoronavirusi që po zhvillohet nga gjigantët farmaceutikë “GlaxoSmithKline” dhe “Sanof”. Të dy kompanitë janë duke punuar në partneritet, duke krijuar një vaksinë të bazuar në teknologjinë rekombinante të bazuar në proteina. Testimet tek njerëzit do të fillojnë në shtator. Sanofi tha se miratimi rregullator mund të arrihet në gjashtë muajt e parë të 2021, nëse gjykimet janë të suksesshme. Edhe porosia për tek këto kompani është për po gjashtëdhjetë mijë doza.

“BioNtech dhe Pfizer”

BioNtech dhe Pfizer po zhvillojnë një vaksinë që injekton një pjesë të kodit gjenetik të koronavirusit tek pacientët. Shpresohet se kjo do të nxisë një përgjigje imune dhe trupi do të zhvillojë antitrupa kundër pjesëve specifike të virusit. Faza 2/3 provat klinike, të dizajnuara për të vlerësuar sigurinë, efikasitetin dhe dozimin optimal të vaksinës, kanë filluar në Shtetet e Bashkuara. Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar është angazhuar në tridhjetë milion doza,

Universiteti i Oksfordit dhe “AstraZeneca”

Janë subjekte me të cilër qeveria britanike ka nënshkruar për 100 milion doza të vaksinës të zhvilluara nga Universiteti Oxford dhe ndërmarrja farmaceutike britaniko-suedeze AstraZeneca.Kreu i shkencëtarit të OBSH-së, Soumya Sëaminathan, ka thënë se vaksina e Oxford / AstraZeneca, e quajtur ChAdOx1, është kandidati më i përparuar. Është bërë nga një virus i gjeneruar gjenetikisht. Faza një dhe dy e provave klinike tashmë janë realizuar, dhe faza e tretë dhe e fundit e zhvillimit është duke u zhvilluar në Brazil Nëse vaksina tregohet të jetë efektive, ajo do t’i dorëzohet Agjencisë Rregulluese të Produkteve dhe Kujdesit Shëndetësor Britanik (MHRA) deri në fund të vitit 2020.

 

Shpërndaje:

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 6 =